Vad jag ska läsa i sommar

Idag går jag på semester. Äntligen. Ska bada, vila, äta gott och framförallt läsa. Gud vad jag har längtat efter att ha en massa tid till att läsa. Ganska knäppt ändå, för fram till ungefär ett år sedan läste jag knappt mer än en bok om året, men så packade jag min väska full med böcker när jag och Magnus åkte till Italien förra sommaren och med det kom en ny hobby.

I år när jag skulle välja semesterläsning på Adlibris i helgen plockade jag först på mig sju-åtta böcker, men eftersom att jag vet att jag inte kommer hinna läsa alla (förra året så hann jag i slutändan bara med två av av mina semesterböcker – Vegetarianen av Han Kang och den briljanta Ett litet liv av Hanya Yanagihara) så lyckades jag till slut skala ner till fyra stycken. Vi kollar vilka det blev!

Först ut är Johannes Anyurus Augustprisvinnande bok De kommer drunkna i sina mödrars tårar. Har haft denna på min att-läsa-lista sedan Augustpriset i höstas men har inte fått tummen ur förrän nu. Hart hört så ofantligt mycket bra om denna, och efter att jag i förrgår veckan läste Judith Kiros krönika om Danmarks nyinförda gettolagar i DN kände jag att det var dags. Började läsa denna på vägen hem från bokaffären faktiskt.

Bok två är Flickorna av Emma Cline, som jag blev tipsad om av en bloggläsare. Den har ju några år på nacken nu men för er som inte vet så är boken “löst baserad” på seriemördaren Charles Manson och kvinnorna runt honom, fast ur kvinnornas perspektiv.

En annan bok jag blev tipsad om och som fick följa med mig hem från affären är denna – Ingen jämfört med dig av Jonas Brun, som handlar om en sommarkärlek mellan Stewe och den lite äldre John, som flyttat in i sommarstugan en bit upp längs älven från Stewes. Har hört lite blandat om denna, bland annat att den kallats “en svensk Call me by your name”, så ska bli spännande att läsa.

Och sist men inte minst så har vi denna tegelsten på dryga 600 sidor – Hjärtats osynliga raseri. Romanen, skriven av John Boyne (författaren till bland annat Pojken i randig pyjamasen) hittade jag efter att jag researchat efter böcker att läsa efter Ett litet liv, som jag läste förra sommaren och blev helt tagen av. Hjärtats osynliga raseri får man följa Cyril Averys liv, från att han kommer till världen i 40-talets Irland och framåt. Ser så mycket fram emot att läsa denna.

Det var det, mina sommarböcker för i år. Ska försöka återkomma med recensioner i takt med att jag blir klar!

Vad läser ni i sommar?

Comments

 1. […] Jag förberedde mig inför semestern och köpte årets sommarlektyr. […]

 2. elise

  precis läst ut berättelse om ett äktenskap. läser också american psycho, som är den absolut vidrigaste, men också möjligen mest underhållande bok jag någonsin läst.
  tänkte ge mig på rich boy härnäst!

  1. Eric - smdlnd

   Åh vad spännande! American psycho är jag också lite sugen på :)

 3. Alicia

  I sommar läser jag lite bra böcker och lite ”ful”litteratur, om man får klassa litteratur på det sättet? The handmaid’s tale Margaret Atwood, Tre sekunder/tre minuter Roslund och Hellström (kul deckarserie om man vill ha spännande o lättsmält ibland) sedan har jag också bestämt mig för att läsa Skulle jag dö under andra himlar, Johannes Anyuru och Call me by your name bara för att filmen verkligen är bland det bästa jag sett filmväg! Kram och trevligt läsning

  1. Eric - smdlnd

   Vilken bra mix! Tror mycket på både ”tungt” och lättsmält. Kram ☺️

 4. Amanda

  Ett litet liv är min sommarbok i år :)

  1. Eric - smdlnd

   Ååh, hoppas du gillar den!! 🙏🏼

 5. Tove

  Har läst de tre första tyckte alla var riktigt bra! Just nu håller jag på att läsa mig äger ingen. Bästa boken i sommar än så länge var nog Väggen av Marlene Haushofer!

  1. Eric - smdlnd

   Åh spännande! Skulle vilja läsa båda ☺️

Leave a comment