En sommardag hemma – bad, balkongfix & en husmorseftermiddag

Gud vad tiden bara flyger iväg. Från att ha haft oceaner av semester framför mig är jag nu inne på de sista få dagarna. På måndag ska både jag och Magnus tillbaka till kontoret och från att inte alls varit redo för det för några dagar sedan känns det helt plötsligt ganska skönt. Att återgå till vardagsrutiner, jobba och ha helg, veckohandla och göra matlådor och allt det där. Och så klart att få en ny årstid, med sprakande löv och kyliga vindar. Men än är vi inte där, först ska några dagar till av semester avnjutas.

Hittills har den här sista veckan mest bestått av bad, fixande hemma, sovmorgnar och serietittande. I söndags till exempel vaknade vi upp sent efter att ha sett Big Little Lies hela natten (makalös serie faktiskt, som vi helt lyckats missa fram tills nu).

Vi dukade upp frukost. Surdegsbröd med ost.

Yoghurt med granola och krusbärskompott som jag gjort på krusbären jag fick av Magnus mamma när vi var i Umeå, och så iskaffe som är min senaste hang-up. Har skamlöst snott Pom & Floras variant, som består av en espressoshot som hälls över direkt på is, lite lönnsirap och så havremjölk. SÅ gott.

Det var ju nästan 30 grader ute så efter frukost åkte vi raka vägen till Örnsberg för bad.

Vi låg och guppade i vattnet, solade och åt Berrys till lunch.

Lång ömsom och tittade upp på detta, och omsöm i en ny bok jag läser. Tänkte ägna ett helt inlägg åt den snart.

Efter några timmar började molnen skvallra om regn, så vi packade kvickt ihop alla våra grejer och skyndade till tunnelbanan.

Och tur var väl det, för så fort vi hann fram öppnade himlen sig i en slags monsunregn.

Men lika fort som det dök upp var det också över, och lagom till att vi kom hem var det sol igen.

Så vi dumpade blöta handdukar och badbyxor och så promenerade vi hit, till Zetas Handelsträdgård, för att köpa lite nytt till vår balkong. En del har ju tyvärr dött pga resor, värmeböljor och regnoväder, så behövde fylla några krukor.

Hade hoppats på att hitta en stackars kvarglömd tomatplanta, eller kanske till och med en zucchini som kunde få några veckor av liv på vår balkong, men sån tur hade vi ej. Istället fick vi promenera hem med några andra fynd.

Väl hemma åt vi lite mellanmål. Honungsmelon och så iskaffe igen, pga varför inte?

Och så spelade vi några omgångar vändtia.

Sedan startade en riktig husmoderlig eftermiddag hemma.

Jag rensade det som var kvar av krusbären.

Och kokade marmelad. Startade också två surdegar, som ska bli mitt nästa projekt nu när balkongsäsongen går mot sitt slut.

Och så planterade jag allt nytt på balkongen.

Två nya salviaplantor fick ersätta vår gamla, som hann växa sig jättestor innan den drunknade i förra veckans regn, och en jätte till basilika fick flytta in i en kruka som tidigare innehållit gräslök.

Och i den största krukan fick denna maffiga ett nytt hem! Grönkål, som förhoppningsvis kan växa på hela hösten.

Sedan var det dags för middag. Halloumitacos med guacamole och mangosalsa.

På hembakta vetetortillas, som vi testade att göra för första gången.

Gjorde såhär:

Blanda 300 g vetemjöl, 1 tsk salt och 1 tsk bakpulver. Tillsätt 4 msk olja och 2 dl vatten och rör ihop till en fast deg. Låt stå under plastfolie i ca 20 minuter och dela sedan degen till tio lika stora bitar. Rulla till små bollar, kavla sedan ut tunt tunt och stek därefter i en torr stekpanna på hög värme i ca 1-2 minuter på varje sida. Klart!

Sedan fortsatte vändtioturneringen i några omgångar till innan vi tillslut hamnade i soffan framför ytterligare några avsnitt av Big Little Lies.

Slut på en semesterdag hemma!

Leave a comment