10 saker att äta i höst

Nu är ju hösten är på allvar, och efter en lång sommarsäsong då man knappt vill stå i köket alls är hösten perfekt för att äta en massa riktigt god mat. Hur ska man annars klara sig när dagarna bara blir kortare och vädret ruggigare? Här är 10 bra recept att testa, alla vegetariska eller veganska såklart!

Ingen höst utan ramen. Det är ju så gott, och så enkelt att göra själv. Tyvärr är det lite meckigt att få tag på goda nudlar, men i övrigt kan man ju ha lite vad som helst. Gott är det t ex med sojamarinerade ägg, shiitakesvamp och stekt minimajs, men går ju att ha i ungefär vad som helst som man hittar och gillar.

Ett annat säkert kort är min bästa veganska linsgryta med cashewnöt och ugnsrostad blomkål. Kan vara det godaste som finns faktiskt.

Vill man sätta tänderna i ett större projekt kan man testa att göra egna baos. Kanske med pulled jackfruit, eller något annat man gillar.

Men vill man göra något enkelt så är detta riktigt, riktigt gott – svart ris-bowl med avokado, mango, sojamajonnäs och tofu panerad i potatismjöl och sedan stekt krispiga i olja (obs kan vara det godaste, ni måste testa).

En favorit när man är många är att äta meze. En bra grund är tabbouleh (med finhackade gurka, tomat och mycket mynta och persilja) och sedan lägga till sånt som är gott. Typ hummus, stekt aubergine, oliver, falafel och soltorkade tonar.

En bra grej med hösten är att det är skördetid för mycket grönt. I takt med att de färska bären försvinner kan man ersätta dem i frukostskålen med exempelvis syltad zucchini med ingefära, vanilj och lime, som är så. himla. gott. Ät gärna med yoghurt, granola och basilika.

Något annat grönt som är gott till frukost är grönkål. Stekt i smör med lite sesamfrön och toppat med pocherat ägg är bland det godaste man kan äta till frukost.

Grönkål är också gott som topping till soppor, och min absolut godaste vintersoppa (förutom ramen då som ju faktiskt också är en soppa) är soppa på jordärtskockor. Superenkel, supergod och ofta också superbillig eftersom jordärtskockor rätt ofta är på extrapris på vintern.

Och sist men inte minst är ju också pizza förbannat trevligt även på vintern. En favorit är denna pizza bianco som jag snodde rakt av från Pizza Hatts meny för något år sedan, med tunt skivad butternutpumpa och zucchini på en botten av vitlökscreme och gruyere. Mer utförligt recept finns här!

Och en annan god, och lite snabbare, pizza är denna som jag hittade på Julias blogg – med grönkål, stekt svamp, västerbottenost och tryffelolja. Så gott att jag önskar att det var jag själv som kommit på receptet. Måste äta detta i helgen tror jag.

Leave a comment