Pasta a la Norma

Okej så lovade ju ett recept på pasta a la Norma som jag gjorde förra helgen. Perfekt lördagsmiddag faktiskt, enkel men känns lyxig och dessutom jättegod. Jag vet att det finns mängder av varianter på denna rätt, och helst ska man ha Ricotta Salata (en lagrad, saltad ricotta som är hård och möjlig att riva och inte mjuk och krämig som den vanliga ricotta som vanligtvis finns i hyllorna på ICA) men om man inte har en välsorterad ostbutik i sin närhet får man ta det man har helt enkelt, som typ parmesan eller pecorino istället. Detta recept räcker hur som helst till ca två stora portioner.

Ingredienser:
2 portioner pasta
1 aubergine

4 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater (skalade) på burk
Basilika
Salt & peppar
Ricotta salata (hittar du inte detta funkar parmesan eller pecorino istället)

Börja med skära en aubergine i små kuber.

Lägg på en tallrik, salta och låt ligga i ca en halvtimme så att de vattnas ut.

Skär sedan vitlöksklyftorna i tunna skivor och steker gyllene och mjuka i olivolja.

Tillsätt en burk hela, skalade tomater, plus en liten skvätt vatten som du skakar runt i burken för att få med all tomatsås.

Mosa tomaterna i kastrullen och koka därefter under lock i ca 20-25 minuter tills tomatsåsen blivit blivit riktigt fyllig.

Under tiden som tomatsåsen kokar, kokar du 2 portioner av en god pasta, och torkar av den saltade auberginen med ett ark hushållspapper. Stek därefter auberginen gyllene i en stekpanna med riktigt med olja.

När det är kanske 2-3 minuter kvar av koktiden på pastan häller du i några blad färsk basilika som du rivit i bitar, plus pastan. Rör sedan om och låt puttra på resterande koktid.

Servera därefter direkt med den stekta auberginen och toppat med riven Ricotta Salata (eller parmesan) och basilika. Klart! Och såå gott.

Leave a comment