Alla mina kokböcker

Min kanske största last här i livet är kokböcker. Har alldeles för många, och alldeles för få av dem jag har är ordentligt genomlagade. Men samtidigt så är de ju kul att bara bläddra i och inspireras av och det är ju inte illa det med. Lite som Instagram, fast i bokform. Mest av allt gillar jag kokböcker av kockar, gärna med rätter från restauranger som man gillar eller skulle vilja besöka (såg t ex häromdagen att chefskocken bakom Noma i Köpenhamn nyss släppt en kokbok om fermentering, och att Ignacio Mattos bakom Estela i New York, kanske den mest estetiska restaurangen tbh, släppt en egen kokbok) men har även en massa andra böcker hemma i gömmorna. Jag tänkte att vi kollar på dem, alla mina kokböcker!

Den kokbok jag kanske använder mest (pga obvious reasons älskar ju frukost) är denna – Pom & Floras Frukost hela dagen.

Har hittat så många bra recept i denna. Som exempelvis deras 50/50-bowl ovan, eller turkish delight-bowlen jag skrev om i det här inlägget. Helt klart en av mina bästa kokböcker.

En annan kokbok jag ofta bläddrar i är Sallad av Tommy Myllymäki. Som det hörs på namnet innehåller den en massa sallader, de flesta vegetariska eller möjliga att göra vegetarisk, och både klassiker som caesarsallad blandat med andra roliga nya varianter.

Plus också för bra såskompendie i mitten av boken, med recept för vinägretter, majonnäser och dressingar.

Ett av mina senare inköp är Skörd, som innehåller en massa recept och tips på vad man kan göra med i princip alla svenska råvaror – perfekt om man vill äta mer i säsong. Och såklart boken Bröd bröd bröd, av Pain the Martin-Martin, som är källan till de flesta av mina surdegsbrödrecept.

Har också Siri Barjes kokbok Ett stekt ägg är också middag.

Innehåller bland annat en av mina all-time favoritfrukostar – pocherat ägg med stekt grönkål.

På den mer estetiska sidan av kokböckerna har jag bland annat denna – Dialogues av danska Frama.

Har inte testat supermånga recept ur denna än, trots att jag haft den i snart två år. Men fin att bläddra i alla fall.

I samma kategori har jag The Kinfolk Table, av tidningen som den delar namnet med.

Och sist men inte minst, min absoluta favorit – Rutabaga av Mathias Dahlgren.

Oj vad jag gillar denna. Allt vegetariskt, intressanta kombinationer och spännande recept. Litet minus för att basrecepten på såser, marinader, pickles etc är i restaurangsize (dvs massor, typ litervis) och att vissa ingredienser kan vara svåra att hitta, men boken fungerar egentligen lika bra som inspiration till rätter som man sedan gör egna tolkningar av.

Och det var det, mina kokböcker. Har ni några favoriter som ni har hemma? Please let me know!

Comments

  1. MK

    Har också Siris kokbok! Sem gillar jag Rå som sushi av Frida Ronge och Mera Vego och Ännu mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo :D

    1. Eric Smedlund

      Åh, spännande! Är själv sugen på alla tre! :)

Leave a comment