Önskelista 2018

För några veckor sedan gick jag med i gruppen Klimatklubben på Facebook. Det var kanske året bästa och samtidigt sämsta beslut. Helt plötsligt fick min klimatångest en ännu större plats i tillvaron, och nu vänder jag och vrider på varenda beslut jag tar gällande exempelvis konsumtion. Som så många andra vill jag gärna ha nya saker och resa och upptäcka nya platser, men det blir samtidigt svårare och svårare att bortse från hur det påverkar vår omvärld. Och på toppen av det den ständiga känslan av att det man gör kanske ändå inte gör särskilt stor skillnad. Men, jag tror att det är viktigt att försöka tänka till ändå även om det är svårt. Typ som med julen. Jag vet ju om att man kan skippa julklappar helt, men jag tycker att det är mysigt att både ge och få saker. Istället försöker jag att tänka efter vad jag verkligen vill ha och behöver, samt försöker tänka hållbart och vad som känns som något man kommer ha länge. Även om det på många sätt inte är tillräckligt kan det iaf bidra till något.

Så med det in mind, här kommer årets önskelista. Som vanligt både saker jag önskar mig från andra, men också från mig själv. Nytt blandat med auktionsfynd. Böcker, inredningsdetaljer och köksgeråd. Vi kollar:

I köksväg har jag en himla massa som jag gärna hade velat ha men kanske egentligen inte behöver eller har plats med. Snubblade till exempel över Sofia Woods kök på Instagram och suckade rakt ut pga kanske det finaste. Allt från de slitna skärbrädorna till den fantastiska vattenkokaren från Alessi hade jag velat ha, men tyvärr har vi ju rätt begränsat med plats här hemma och egentligen behöver jag ju inte en vattenkokare, och än mindre en sån som man värmer direkt på spisen. Så då får annat prioriteras. Som exempelvis en ordentlig brödkniv, för trots att jag numera surdegsbakar minst en gång i veckan äger jag fortfarande inte en vilket är himla meckigt. Spanska Pallarès gör superfina med handtag i buxbom som bara blir finare med åren. Och på tal om surdegsbak skulle jag också behöva en jäskorg som mina limpor skulle kunna jäsa i. Antingen en i korg eller en randig variant som ger så fin yta på brödet.

Och sist men inte minst har jag också de senaste månaderna kikat på att skaffa en tortillapress för att kunna göra egna majstortillas, men också papadams och annat tunnbröd. För hur gott egentligen, egengjorda, riktiga majstortillas när man äter tacos? Klickade faktiskt hem en sån här redan igår om jag ska vara ärlig pga kunde inte vänta. Ser så fram emot att testa.

Har också önskat mig ett gäng böcker i julklapp. Kokböckerna The Noma Guide to Fermentation för att jag verkligen verkligen vill börja fermentera mer här hemma nu när vi har ett sånt trångt kylskåp och man ändå vill ta tillvara på allt man köper, och Estela av Ignacio Mattos för att den både är så otroligt fin och för att rätterna som serveras på hans restauranger ser så himla vackra och goda ut. Hade också gärna velat ha boken The Eye av Nathan Williams, grundaren av Kinfolk, fylld med en massa intervjuer med kreativa människor. Bra inspiration inför nästa år, plus väldigt fin att ha framme hemma.

Och sist men inte minst som önskningar till mig själv har vi lite i inredningsväg som faktiskt kan komma att rymmas på dessa arma 26 kvadrat. Scrollar ju runt på auktionssiter (finns det någon anledning att köpa design nytt egentligen?) och drömmer om fåtöljer och stolar och möbler men eftersom det får svårt att rymmas är mindre detaljer mer realistiskt, som till exempel spexiga lampor och konst som ovan. Missade tyvärr båda av dessa som varit uppe på nätauktion de senaste veckorna, men tänker att det så småningom dyker upp mer fint.

Vad önskar ni er? Och hur tänker ni kring konsumtion kontra klimat i jul?

Comments

  1. Am

    Gillar att ge böcker i julklapp, bra, inbundna läsupplevelser går att hitta på loppis. Gillar också att ge kultur som teater eller konsert i julklapp:) gojul

    1. Eric Smedlund

      Smart! Håller med om att det finns mycket bra i bokväg på loppis, och bra grej att ge bort upplevelser istället för prylar! :)

Leave a comment