Ett återseende + vad jag ser framför mig 2019

Godmorgon! 

Long time no see. Jag bestämde för att ge mig själv lite ledigt lagom till att det nya året kom och i och med det loggade jag ut från allt som blogg hette. Men idag kändes det som att tiden var inne att kicka igång det nya året här med. 

En hel del har hänt sedan sist. Bland annat så har jag, febrig och fullproppad med Alvedon, firat nyår i Umeå, hunnit med ett gäng lediga mellandagar och efter-nyår-dagar i Stockholm och till sist börjat jobba efter drygt 2.5 veckors ledighet. Dessutom har jag hunnit fundera en massa på vad jag vill med det nya året. 2018 var så himla mycket ett år där jag försökte lyssna inåt, vara snäll mot mig själv och ge mig själv någon slags mellanår efter 2017 som var så himla tufft med mammas sjukdom och allt som följde. Så här 2 veckor in i 2019 känns dock tiden mogen för att göra mer än att bara vara i tillvaron, och istället faktiskt röra mig framåt, lite mer målinriktat än tidigare. Inte nödvändigtvis mål som i att nå en massa framgångar karriärmässigt och liknande, för där vet jag ärligt talat fortfarande inte riktigt vart jag vill, utan mer mål som jag vet att jag mår bra av och som förhoppningsvis ger känslan av att röra sig framåt. Vi kollar på några av dem:

Bli bättre på att ”ta tag i saker”
I och med att 2018 handlade om mycket om att vara snäll mot mig själv blev det också lätt att jag undvek allt som kändes jobbigt. Tycker faktiskt att det kan få vara så ibland, men i år vill jag bli bättre på att hantera saker direkt istället för att låta det ligga och gnaga i bakhuvudet. För mig funkar det så att om jag bara kommer upp i något slags momentum blir nästa sak att klara av lättare än den förra, medan allt känns oövervinnerligt när jag står still. Det kan vara så smaker som att svara direkt på jobbiga sms och mail, till att inte skjuta på jobbiga jobbsituationer. Inte tänka så mycket helt enkelt, bara göra.

Göra mer av min tid
Ursäkta för oerhört Blondinbelligt mål men känner så himla mycket också att jag verkligen vill göra mer av min tid. Sitta mindre och dödscrolla i telefonen eller spela spel samtidigt som jag gör annat för att hjärnan skriker efter stimulans. Istället vill jag rensa bland vilka jag följer på exempelvis min Instagram och sålla bort sånt som inte ger mig något i utbyte, använda mig mer av appar som ger inspiration och kanske  läsa mer böcker snarare än att spendera en halvtimme med mobilen när jag får tid över. Helt enkelt göra sånt som jag känner skapar något värde för mig.

Jag vill fortsätta lära mig saker, mer än tidigare
Har på sistone känt så himla starkt för att lära mig saker. Strax innan nyår köpte jag The Noma Guide to Fermentation (som jag bloggat om tidigare) och sedan dess har jag läst boken från pärm till pärm och bara sugit i mig ny kunskap. För på tal om punkten ovan så mår jag verkligen så bra av att få sätta mig in i nya ämnen och kunskaper och lära mig nya saker, och tänker därför verkligen ta mig mer tid till det i år. 

Laga mer ny och spännande mat
När vi flyttade från en lägenhet med fullstort kök till en med en liten kokvrå trodde jag att en av sakerna som skulle bli svårt att fortsätta med var just matlagning. Men sedan dess har jag försökt hitta nya sätt att ändå kunna göra god och rolig mat hemma, trots att bristen på utrymme gör allt lite klurigare. Sedan tidigare har jag ju hållit på med surdegsbröd (och det fortsätter jag med), och tack vare Noma-kokboken har jag nu även börjat testa på fermentering, som exempelvis att göra egen kombucha. Kommer säkert sippra in en hel del av det här på bloggen framöver, så hoppas ni tycker det är lika intressant som jag.  

Göra vår nya lägenhet till ett hem
Imorgon bitti lämnar vi över nycklarna till målarna som ska måla om vår lägenhet efter den förra hyresgästen, men efteråt kan vi äntligen börja inreda ordentligt. Få upp tavlor på väggen, sätta upp skåp och hyllor och plocka fram vaser, köpa blommor och så vidare. Jag vill hitta spexiga lampor på auktion och på Blocket och helt enkelt göra denna lägenhet till vår egen på riktigt. Ser så fram emot detta, och lovar visa er varje steg på vägen.

Bli bättre klimatmässigt
Som för många andra blev 2018 ett litet uppvaknande och i år vill jag försöka bli lite bättre på varje front. Försöka äta ännumer vegansk, lokalproducerat och efter säsong, minska min konsumtion och istället hitta saker på loppis och auktion och resa mer klokt och via tåg när det går (jag och Magnus har t ex pratat om att åka tåg ner till Europa i sommar på vår semester). Jag vet att jag inte kommer kunna göra tillräckligt, och brottas som många andra med exempelvis resdrömmar kontra klimatutsläpp, men försöker också att tänka att så mycket som möjligt och som känns rimligt är bättre än ingenting alls. Kanske kan vi hjälpas åt här också, och hitta någon slags bra medelväg? 

Skaka liv i den här platsen
Och sist men inte minst tänker jag att det äntligen är dags att skaka liv i den här bloggen. Som ni kanske har märkt har inte motivationen riktigt funnits där den här hösten, men på senare tid har jag ändå känt att jag saknat att blogga regelbundet. De senaste veckorna har jag funderat en del på vad jag vill fylla den här bloggen med som känns någorlunda meningsfullt, och framöver har jag lite planer på vad som kanske kan bli lite av en nystart här. Men tills dess att det är klart tänker jag att jag fortsätter lite som förr, om än i uppdaterad skrud. Tänker bland annat visa lite vad jag har haft för mig under radiotystnaden här, båda innan och efter julhelgerna, samt gå igenom mina läsupplevelser från förra året, efter önskemål från er läsare. Är det något som ni vill läsa mer om? Kommentera gärna i så fall så ser jag till att det blir inlägg av dessa!

Nu ska jag kila iväg till jobbet. Hoppas ni får en fin januarivecka!

Comments

 1. Johanna

  Kul att du är tillbaka!
  Jag vill alltid läsa recept! Hellre fler än superavancerad dokumentation tycker jag (om man måste välja alltså). Och inredning, du är så himla inspirerande och grym! 😍

  1. Eric Smedlund

   Tack vad snällt av dig! Och tack för tips, kommer bli en hel del sånt framöver :)

 2. Mia

  åh kul att du är tillbaka och roliga mål/nyårslöften! :D
  Kan du inte skriva något inlägg om hur du tänker kring miljön, dina bästa miljötips eller så? Hade också varit kul att läsa om en helt vanlig vardag och vad du tror att du är om typ 2, 5 eller respektive 10 år!

  1. Eric Smedlund

   Bra tips! Ska göra några såna inlägg! :)

 3. nora

  så glad över ett nytt inlägg<3 känner också igen mig supermycket på många av punkterna, speciellt detta med att dödscrolla och ge mer tid till sådant som faktiskt _ger_ en något. har t.o.m. ställt in skärmtid på telefonen så kan inte använda den efter kl. 22, kändes löjligt att behöva använda en sån funktion som om jag var ett barn men det funkar ju så… ja nu äre så.
  ska bli så roligt att få se hur er lägenhet växer fram också! samt hur det blir med bloggen! <3

  1. Eric Smedlund

   vad kul, tack! kul också att du tänkt samma med ex mobil, tror verkligen att det är bra att begränsa sig lite faktiskt :)

Leave a comment