Min bästa topping – rostat bovete × 2

Mitt absolut bästa kitchen hack är att ha skafferiet fullt med olika typer av toppings, kryddblandningar och såser för att göra varenda rätt lite godare och lyxigare. Det kan lyfta vilken tråkig vardagsrätt som helst, med lite färg, crunch och såklart smak. Mitt senaste upptäckt, som också är en av de bästa, är detta – rostat bovete!

Bovete är en sån himla bra ingrediens, då det är nyttigt, naturligt glutenfritt (om man inte tål det) och framförallt gott, speciellt om man rostar det. Då får det en lite nötig smak och en bra crunch. Bland annat Pom & Flora och Apollo Bar har rostat bovete på en del av sina rätter, och det är superenkelt att göra själv. Här är recept på två varianter, en söt med kanel, kokosolja och honung, och en matig variant med olja och havsalt.

Börja med att skölja och blötlägga bovetet. Beroende på hur känslig man är kan man även behöva göra en extra sköljning med kokande vatten, följt av en med kallt vatten, då bovete innehåller ett ämne som kan irritera slemhinnorna. Efter ca en timme eller två av blötläggningen häller man bort vattnet och låter bovetet torka lite.

För den söta varianten av bovetetoppingen blandar jag ca 2 dl bovete med en klick ca 1-2 tsk kokosolja, 1 msk honung och 1 tsk kanel (eller efter smak). Rör om ordentligt.

Och sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ungefär 40 minuter eller tills bovetet är krispigt. Rör om då och då för att bovetet ska rostas jämnt, men inte för mycket då honungen och oljar gör att bovetet klumpar sig lite.

För den salta, lite matigare varianten, är det ännu enklare. Blanda bara de avrunna bovetekärnorna med en skvätt rapsolja och flingsalt, rör om, fördela på en plåt och rosta i ugnen på 150 grader i ungefär 30-40 minuter.

När bovetekärnorna har svalnat är det bara att förvara i en burk och använda till vad man vill. Den salta varianten passar på olika slags sallader, ugnsbakade grönsaker och soppor, medan den söta passar på exempelvis efterrätter, på smoothies och i yoghurttallriken. Perfekt för helgfrukosten alltså!

Comments

 1. Cecilia

  Hej!
  Ska genast testas! Var hittar du de bra förvaringsboxarna? /C

 2. C

  Tack för tipset. Ska genast testas!
  Var hittar du de bra förvaringsburkarns?
  /c

Leave a comment