Cacio e Pepe

Pasta är ju det bästa som finns, visst? Och ännu bättre är ju då pastarätter som är klara på nolltid. Som denna – Cacio e pepe! Cacio e Pepe betyder bokstavligt talat “ost och pepper”, och är just det. Pasta, ost och peppar, plus lite smör. Jag skulle säga att denna pastarätt har blivit min vinterversionen av min sommarpasta med brynt smör och salvia, för den är ungefär lika enkel (till och med enklare faktiskt) och precis lika god. Detta recept räcker till två stora portioner.

Börja med att koka 2 stora portioner pasta i en kastrull med välsaltat vatten. Under tiden som pastan kokar smälter du ca 30 gram smör i en panna. När smöret börjar bubbla och fräsa häller du i ca 1 tsk färskmalen peppar (eller mer, om du som jag gillar peppar heh) och låter fräsa lite till.

När smöret blivit lite gyllene häller du i ungefär en dl pastavatten, plus 15 gram smör till i omgångar. Vispa under tiden så att vattnet och smöret bildar en liten emulsion.

När det är ca 2 minuter kvar på pastan fiskar du upp den ur pastakastrullen och lägger i smöremulsionen tillsammans med ungefär 1,5 dl riven pecorino eller parmesan, plus lite extra pastavatten. Rör om under uppvärmning och tillsätt eventuell ännu mer pastavatten om du vill ha den mer krämig.

Lägg upp på en tallrik och ät direkt! Fr u ktansvärt gott faktiskt.

Leave a comment