Gamla Bukowskisfavoriter

För några veckor sedan postade Johanna Bradford ett ganska kul inlägg med sina gamla favoriter på Bukowskis – det vill säga föremål eller auktioner som hon hade favoritmarkerat men inte vunnit. Himla kul idé tyckte jag, och uppenbarligen många fler för denna typ av inlägg har poppat upp lite här och var på internet sen dess. Och jag vill ju inte vara sämre, så här kommer ett gäng av mina favoriter genom åren, som kanske hade prytt mitt hem om livet hade tett sig annorlunda:

Ända sedan starten av mitt Bukowskisknarkande har jag favoritat saker och föremål i krom, skinn och sten. Bland annat en klädställning i krom och en helt fantastisk soffa från Rune Claesson Koivisto, som ju aldrig hade rymts i vår nya lägenhet men som jag tycker är så så fin ändå. Innan jag slog till på en nyproducerad Wire Cube från Verner Panton budade jag också på ett gäng på Bukowskis utan lycka, som exempelvis denna hyllvariant. Hade jag haft turen på min sida hade jag också haft en fin men säkert rätt opraktisk gjutjärnsgryta av Timo Sarpaneva, plus lite fler designlampor av Verner Panton och Astille Castiglioni.

Hade allt velat sig väl hade jag också haft mer konst. Tavlor från finska konstnärer som Juhani Kostet och svenskar som Olle Bonniér och Gunnar Johnsson, och skulpturer av bland annat Philippe Jean.

Mitt absolut mest favoritade (och förlorade) auktionsobjekt är Gunnar Nylunds Chamotte-vas för Rörstrand. Jag var på väg att vinna en för några år sedan för runt en tusenlapp men fegade ur, och sedan dess har den skjutit i pris och går numera för det tre- eller fyrdubbla. En vas som gick för nästan lika mycket var den bredvid, av Carl-Harry Stålhane. Från 1943 men lika modern än idag. Kan ni tänka er en sån med en riktigt dansk bukett med torkade blommar. Ryser.

Och sist men inte minst så hade jag också haft ett gäng till sittmöbler. Bland annat Terje Ekströms Ekstrem-fåtölj som är så knasig, ett par brittiska gungstolar från 80-talet eller pallar i kork av Jasper Morrison. Nu blev det inga av dessa, men kanske tur ändå. Hade varit trångt.

Hoppas ni får en fin torsdag!

Leave a comment