Göra egen kombucha + vad man kan använda den till

I julas köpte jag ju som ni vet boken The Noma Guide to Fermentation, och sedan dess har jag testat mig genom boken, recept för recept. Ett av mina mål för i år är att lära mig nya saker och bland det första jag satte mig in i var just kombucha, som har ett helt kapitel tillägnat sig i kokboken. För er som inte vet är kombucha ett slags fermenterat te som skapats av att en så kallad SCOBY, en svamp bestående av en bakteriekultur och som ser ut som en slemmig liten disk, har omvandlat ett sötat te till en syrlig, lite lätt bubblig dryck som innehåller en massa probiotiska bakterier som är bra för bland annat magen. Dessutom är det jättegott, och går att använda till mer än att bara som en dryck.

Kombucha finns numera i vissa välsorterade matbutiker, men kostar tyvärr skjortan. Däremot är det superenkelt att göra själv, då det enda som behövs är en egen SCOBY (komplett med startvätskan den kommer i) som man kan köpa lite här och var på internet, socker, te och vatten. Det här receptet ger ungefär 2 liter kombucha och är från Nomas kokbok, men går att variera lite hur som helst har jag märkt. Man kan göra kombucha på en rad olika teer, bland annat svart eller grönt te, eller på exemplevis äpplejuice, men i det här receptet använder jag citronverbena. Vi kollar:

Börja med att mäta upp 240 gram socker plus 240 gram och rör om under uppvärmning tills sockret löst sig.

Tillsätt därefter ca 20 gram citronverbena eller annat te, rör om, och låt dra.

Efter ungefär 10-15 minuter tillsätter du resterande 1500 gram vatten och rör om.

Därefter häller du det genom en sil, ner i en burk som rymmer minst 2 liter.

I samma burk lägger du i 200 gram gammal kombucha eller startvätska (som följer med när du köper SCOBYn), plus själva SCOBYn. Obs viktigt att teet inte är hett fortfarande, då dör svampen.

Sätt sedan på en bit tunn kökshandduk som du fäster med en gummisnodd runt mynningen, märk med vilket innehåll och låt stå i ungefär en vecka.

Ungefär 5-6 dagar senare kan du börja smaka kombuchan genom att sticka ned ett rent sugrör vid kanten av SCOBYn (som nu med största sannolikhet växt och täcker i princip hela vätskans yta). När den smakar lagom syrligt är den klar.

Plockat upp SCOBYn och lägg den åt sidan i en ren skål, och sila sedan ned kombuchan i en lämplig flaska och förvara i kylskåp. I detta steg kan man om man vill smaksätta sin grundkombucha och låta den fermentera en andra gång. I en flaska mosade jag till exempel i frysta hallon, och lät sedan stå i rumstemperatur i ungefär 2 dagar till innan jag stoppade in den i kylskåpet, vips så hade jag hallonkombucha. Funkar med de flesta frukter och bär som är söta och innehåller socker som kombuchan kan förbruka vid fermenteringen.

Om man inte vill dricka all kombucha kan man också testa att göra kombuchasirap. Det görs så enkelt som genom att låda kombucha sjuda i en kastrull på låg, låg värme tills den reducerat till ungefär en tredjedel.

Därefter är det bara hälla en flaska och använda till exempelvis frukostpannkakor och bakverk, eller också i vinägretter och såser.

Leave a comment