Aldrig varit i Tel Aviv, Tella Viv?

Det kanske vid det här laget inte har undgått någon att vi för några veckor sedan spenderade en kväll tillsammans med Tella Viv, Dolores Haze och Fredrik StrageDepeche Mode-konsert i samarbete med Neuw Denim. Kort därefter tog vi med Tella Viv till Slakthusområdet för att åka lastvagn och prata om bandet

Den här artikeln är sponsrad av NEUW.

Berätta mer om Tella Viv. När och hur började allt?
Benjamin: Vi började hösten 2013. Vi var en del av olika band som alla hade gått åt helvete, men vi hade en replokal tillsammans. Där sågs vi och bara spelade för spelandets skull. Helt plötsligt hade vi skrivit massa låtar som kändes för bra för att inte göra något med. Det blev vår första EP.

Carl: Vi var en annorlunda grupp då. Vi gjorde surfig psykedelisk musik. Första spelningen var på alla hjärtans dag 2014. Dåvarande trummisen älskade Tame Impala, Adam (som precis hoppat ur gruppen) samlade på obskyra synthar, Benjamin imiterade Dick Dale och jag stammade fram ord i delay.

Kläder Neuw, skor från Dr. Martens och Converse

Bandet från Hägersten består av medlemmarna Carl Hjelm Sandqvist, Benjamin Laven, Fredric & Marcus Lindblom (tidigare i bandet Last Lynx). Nyligen slutade medlemmen Adam Odelfelt (som nu driver en egen design- & musikstudio). Diverse basister och trummisar har som i de flesta band kommit och gått. Alla i originaluppsättningen kommer från Hägersten i södra Stockholm. Carl känner vi till som fotomodell vid sidan av musiken, vilket han jobbat som sedan tre år tillbaka. Han har sett hos många stora modevarumärken både i Sverige och internationellt. Benjamin arbetar på instrumenttillverkaren Mellotron och bröderna Lindblom är musiker på heltid.

Hur kom namnet Tella Viv till?
B: Nån tyckte det lät coolt. Sånt fastnar.

C: Adam hade precis besökt Tel Aviv och jag ville heta något catchy som ”Pall Mall” utan att vi skulle bli stämda. När han bad mig hitta på något svarade jag Tella Vivs. Adam tog bort S:et.

Har ni varit där?
C: Bara vår före detta medlem Adam…

Kläder Neuw, skor från Dr. Martens och Converse

När vi träffade Tella Viv slogs vi av hur snälla och mysiga de är. Dels mot varandra, men även mot oss andra. Lite som gängen när man var yngre som hängde ihop i vått och torrt. Det känns spontant som att besluten i replokalen fattas gemensamt men vi ville ändå fråga om de alla har lika mycket att säga till om.

B: Rent formellt har inte någon mer kontroll än någon annan.
C: Vi strävar efter en respektfull harmoni där alla besitter ett veto utifrån sina olika kompetensområden. Med det sagt lämnar vi frågan obesvarad.

Vi sågs första gången inför Depeche Mode-konserten på Friends Arena. Och om Dolores Haze var mer måttligt intresserade av konserten, syntes det att Tella Viv var betydligt mer inbitna fans.

Vad är er relation till Depeche Mode?
C: Rent musikaliskt kanske vårt sound kan påminna om deras tidigare låtar. Jag fick skivan Exciter som elvaåring av pappa.
B: Depeche Mode har, i sitt esse, väldigt väl uttänkta och smakfulla arrangemang som ger plats åt oförglömliga melodier. Det är ideala ramar att utgå ifrån för att göra bra popmusik.

Depeche Mode har uppnått en, utan underdrift, relativt ikonisk status i musikvärlden. Är det något eftersträvansvärt? Vad är Tella Vivs ambitioner? 

B: Kan ta lite ikonisk status, känns fett. Huvudsaken är att göra något vi verkligen tror på och få med oss så många som möjligt. Vi kommer fortsätta göra musik som vi tycker är jävligt bra och alla som vill hänga med och ha kul med oss är välkomna.

Carl fortsätter berätta att de i tidigare intervjuer på frågan om ambitioner svarat att de vill ta över jorden, spela på Saturnus ringar och dylikt, men att han idag tror att Tella Viv vill skapa en egen värld, på samma sätt som en bok eller bra konstnär gör.
– Vi vill låta lyssnare bilda sin egen uppfattning

 

Har ni några konkreta inspirationskällor?
B: Det finns självklart massa saker som inspirerar oss. Vi jagar alla ny musik hela tiden. Det är ju liksom vår favoritgrej. Men vi inspireras också av andra konstformer. Allt från Cy Twombly till Jim Jarmusch. Annat också, att dricka med människor man tycker om kan vara mest inspirerande av allt.

C: Flygplan och vara på resande fot. Tella Vivs texter har alltid handlat om att resa på ett eller annat sätt. Men musiken i sig drivs av alla möjliga faktorer. Det är kul att spinna vidare på en idévärld du skapat för längesen men glömt bort vad poängen med den var.

Kläder Neuw, skor från Converse

Carl, du jobbar heltid som modell vid sidan av? Går de båda bra att förena?
C: Modeindustrin älskar modeller som spelar musik. Men de tenderar att strunta i om du faktiskt kan spela ett instrument, och krediterar alla hobbyinstrumentalister som ”musiker”. Idag verkar alla modeller vara antingen musiker, DJ eller konstnär.

Carl förklarar också att modellandet har givit honom många nya vänner som antingen är fotografer, stylister eller designers, vilket har lett till fler musikaliska samarbeten. Han säger att bandet har fått göra fantastiska projekt med kreatörer som Christopher Insulander, Lars Brønseth och Whyred. Att de enkelt går att förena de båda världarna är kanske inte särskilt överraskande. Det sägs ju ofta att musik och mode hänger ihop, på samma sätt som andra populärkulturella genrer gör det.

Gänget fortsätter berätta,
B: Det är klart att de hänger ihop. Att stå på en scen eller vara i ett band är visuellt. Då är mode en bra förebild.
C: Jag ser det som att mode och musik alltid har varit i kapplöpning som den ledande rösten i popkultur. Mode influerade artister som David Bowie och Madonna som i sin tur influerade hur ungdomar klädde sig. Som modell har jag upplevt hur designers använder kända musikers stil som förlagor till deras kollektioner. En designer återgår ständigt till sin barndom i sitt skapande, och hens barndomsidoler återuppstår i kreationerna.

Vad är det svåraste med musiken?

När vi frågar dem vad som är det svåraste med musik enligt dem funderar Benjamin en liten stund, men säger sedan säker: “det svåraste alltid är att göra något nytt”. Det är en väldigt viktig del av att göra musik. Många band fastnar i att jaga sin egen svans.
– Vi kämpar alltid för att komma på nått vi inte hört förut, fortsätter han.

C: Att komma ihåg vad man spelade. Det gör inget om du glömmer bort VARFÖR du spelade en låt på ett visst sätt, bara du kommer ihåg själva genomförandet.

Ni har tidigare sagt att ni tycker om att ta en sak och göra om det till något annat, har ni något exempel?
C: Vi har prövat att applicera en modell som vi kan kalla för jordgubbsfältet. Närmar vi oss ett band, en musikalisk kliché eller en genre som vi gillar, så ser vi på det som ett stort fält med jordgubbar. Istället för att vältra oss i alla söta små gubbar så plockar vi en enda och rör oss sedan över till nästa fält. På det här sättet hoppas vi att musiken aldrig blir för uppenbar, och att den rör sig i ett spektrum som övergår vår musikaliska förståelse.

Trots att bandet funnits några år och blivit omskrivna i ett flera populärkulturella tidningar känns det som att många i Stockholm och i Sverige inte har koll på bandet. Den musik de skapar är poppig, surfig och elektroniskt influerad. Vi frågar dem vad de tycker om Stockholm som musikscen och vart majoriteten av deras fans finns.

B: Stockholm är en ganska bra musikscen. Det finns många bra band men för få bra scener.
C: Vår största lyssnarskara finns enligt Spotify i Brasilien, följt av New York. Förra veckan träffade jag en producent i Montreal som blev chockad när hon fick veta att jag var med i Tella Viv. Hon var ett stort fan sen länge. Men vi har också kontakt med tonårstjejer i Kina som beställer all vårt merch och laddar upp sina egna covers på våra låtar.

Vad händer för er framåt?
B: Ny EP med några riktiga bangers kommer ut i höst. Vår bästa någonsin.

Innan vi kör några snabba: det ryktas om att en i bandet har absolut gehör, stämmer detta?
B: Nej.
C: Vi kommer ofta inte ens ihåg vilken tonart låtarna är i.

Vilket band får för lite utrymme:

– Tella Viv.

Största missuppfattningen:
– Darth Vader säger aldrig ”Luke, I am your father”. Han säger ”No, I am your father”.

När ni är pensionärer:
– De av oss som fortfarande lever sitter bekvämt i vita linnebyxor på ett pensionat och röker pipa. På Månen.

Mest episka stället för en spelning:
– Grand Canyon.

Om ni hade alla pengar i världen:
– Då skulle vi bjuda alla på mandelkubb.

Vem är ert största fan?
– Mammor

När ni har ett gäng groupies, vad blir ert motto till dem?
– Sluta.

Det här är den sista delen i en serie om 4 tillsammans med Neuw Denim. Vi hoppas att ni har tyckt om den. Lyssna på Tella Viv’s låtar här nedan på Spotify:

Foto: Sara Dehlin
Film: Nikeisha Andersson
Smink och hår: Alice Lönnblad
Art Direction: Mattias Alfborger
Produktionsledning och text: Hanna Bergström