Anna of the North – att bryta upp och hitta hem

Anna of the North är duon som består av den norska sångerskan Anna Lotterud och den nya zeeländske producenten Brady Daniell-Smith. I september släppte de det kritikerrosade debutalbumet Lovers och Anna var i somras med på två låtar på Tyler, The Creators album Flower Boy. Radar åkte i samarbete med Converse till Oslo för att träffa Anna och prata om hennes musik, hennes relation till Tyler, samt för att få höra mer om den helt nya GOLF le FLEUR*-sneakern Tyler imorgon lanserar tillsammans med Converse.

Vi möts 10.30 utanför studion i Oslo. Vi lämnade ett mörkt och regnigt Stockholm tidigt på morgonen, men mottas istället av ett soligt Oslo. Anna har en gigantisk dunjacka och har nyligen vaknat när vi möts. Hon berättar att hon var på fest där H&M x Erdem firades kvällen innan. Hon skojar lite om alla modebloggare som var där och alltid är på sådana event. Hon är lättsam och glad, precis som vi förväntar oss att hon ska vara och hon försäkrar sig snabbt om att vi som redan rest några timmar har ätit ordentligt.

Örhängen: Annas egna, Långärmad t-shirt: Rag & Bone / YME, Jeans: 3.1 Phillip Lim / YME, Strumpor: Annas egna, Sneakers: Converse GOLF le FLEUR* Solar Power

Att Anna har ca 1.2 miljoner lyssnare i månaden på Spotify och 30k följare på Instagram verkar inte direkt ge henne hybris. Hon dubbelkollar tider för plåtningen då hon ikväll ska iväg för att jobba i garderoben på hennes kompis klubb. Vi sätter igång med stylingen kort efter att vi setts och när hon kollar prislappen på kläderna utbrister hon “oj, dessa har jag inte råd med!”. Under hela dagen och plåtningen känns hon naturlig och jordnära. Hon poserar vant, men inte överdrivet och har uppenbarligen distans till att bli stylad, sminkad och fotograferad. Hennes Instagram och kanaler må bestå av mycket bilder på henne själv, men man märker tydligt att hon inte lever för likes.

Anna bor i Oslo, men kommer ursprungligen från Gjøvik ca två timmar norr om Oslo. Brady som utgör andra halvan av Anna of the North bor också i Oslo sedan ett tag tillbaka, men kommer ursprungligen från Nya Zeeland. De två sågs första gången i Melbourne 2014 när Anna bodde där ett år. Det var också i Melbourne som hon började hålla på med musiken på riktigt.

– Jag trivdes väldigt bra i Australien när jag åkte dit. Det var rätt ensamt och tufft till en början, jag åkte dit helt själv. Man tvingas starta livet helt på nytt, finna nya vänner och en vardag. Det gjorde mig också väldigt inspirerad, jag gick igenom så många olika faser. Man måste tvingas uppleva något som inte är så tryggt och lätt som i exempelvis Oslo för att komma åt den inspirationen. Jag flyttade ursprungligen dit för att studera grafisk design, men också för att jag hade lust att bara komma bort. Jag ville dra någonstans långt bort, inte bara till London eller någon annan stad där det är enkelt att bara ta ett plan hem. Jag tvingade mig själv att åka någonstans där det inte skulle ske – jag kan vara lite pussy med sådant.

Örhängen: Acne Studios, Klänning: Acne Studios, Skjorta knuten runt klänning: A.P.C., Långärmad t-shirt under klänning: Totême / YME, Ring: Acne Studios, Byxor: Lois, Sneakers: Converse GOLF le FLEUR* Jolly Green

Debutalbumet handlar mycket om heartbreaks och jag frågar henne vad hon tror att uppbrott gör med en människa – vare sig det handlar om kärlek eller platsen där man bor? “Jag tror inte att det är bra att bli för komfortabel, man ger så lätt upp då. Och albumet handlar inte bara om mina egna erfarenheter, utan också vänners och familjs. Det handlar om när man, frivilligt eller ofrivilligt, blir satt i en situation där man inte vet exakt vad man ska göra, där man blir desperat. Jag gick nyligen igenom ett break-up själv och även om det var supertungt så satte jag, när jag väl blev glad igen, ett högt pris på den glädjen”

Hur känns det att vara tillbaka i Norge, och vad betyder Oslo för dig nu?
– Tanken var egentligen att jag skulle tillbaka till Australien, jag gick inte klart skolan där. Men så började jag med musiken här hemma och blev kvar. Det var också väldigt skönt att komma hem. Jag såg på Oslo med nya ögon efter att ha varit borta. När jag kom hem igen kändes det plötsligt som den bästa staden i världen! Det är nog här jag vill vara nu framåt. Det är både stort och litet på samma gång, tryggt och lugnt, och man kan enkelt att ta sig från en plats till en annan. I exempelvis London tar det ju en timme att ta sig mellan platser – man kastar ju bort livet på kommunaltrafik! Här kan man cykla runt och ha vänner nära, det är behagligt!

Örhängen: Michael Olestad, Stickad tröja: Acne Studios, Broderade jeans: Acne Studios, Sneakers: Converse GOLF le FLEUR* Solar Power

Vi river ned varandra istället för att bygga upp varandra.

Berätta om debutalbumet!
– Det har såklart varit en väldigt lång process bakom det, men det är bara jag och Brady som tillsammans skrivit det. Om jag ska försöka ta det från början så möttes vi i Melbourne under det året jag bodde där och egentligen bara blev vänner. Vi delade helt enkelt ett musikintresse, men då skrev och spelade jag bara musik för mig själv. Att vi började hålla på med musik gemensamt hände egentligen bara. Vi höll kontakten och pratade lite över internet, men jag tog kontakt med honom när jag var tillbaka i Norge och frågade om vi skulle göra något ihop och det blev då Sway. Vi delade den först på Soundcloud och den fick väldigt bra genomslag. De var många som tog kontakt med oss, frågade “who is she?” och trodde att det fanns ett stort team bakom projektet.

Hon fortsätter att de från den låten blev signade och att det för hennes del var helt nytt. Anna säger att hon inte hade planerat att hennes musik skulle ta den riktningen. Hon förklarar att hon alltid har skrivit skrivit musik, men inte funderat på att den skulle bli något på det sättet.
– Hela albumet har varit en lång process i att finna mig själv och reda ut vad jag och vi vill göra, därför har det tagit tid. Vissa av låtarna skrevs för länge sedan och vissa av dem är nya. Och för mig är det  givetvis inte så att jag är färdig här på något sätt – jag vill bara skriva mer!

Fick albumet den respons ni trodde?
– Det har verkligen gått jättebra, över förväntan! Och framförallt har det verkligen gått bra i utlandet! Vi har många lyssnare i Paris och New York bland annat, men också i Australien. Vi var precis där för en spelning som sålde slut! I Norge har det absolut gått bra, men det har kanske inte fått lika stor genomslagskraft. Det är ju ett album åt dream pop-hållet och även om pop-scenen är stor är just vår genre inte lika stor i Norge. Att det har gått bättre utomlands tror jag beror på att det där också finns fler personer och personligheter som för dialogen runt dessa genres framåt på ett helt annat sätt än här.

Jag frågar henne hur lyssnandet har varit i Sverige med tanke på att Sverige har en etablerad pop-scen! Anna svarar att musiken har fungerat väldigt bra i Sverige. De hade nyligen en mer intim spelning på Obaren. Hon säger att både svenska lyssnare, men också till exempel Spotiy har uppmärksammat dem mycket, vilket har givit positiva effekter. Hon fortsätter och säger att Norge precis har börjat få mer uppmärksamhet för den musik som skapas, och att folk nu börjat visa större intresse för den! Hon menar att det varit så i Sverige en längre tid genom det rykte vi fått om oss som “hitmakers” och som viktig musikexportör. Mina tankar går direkt till SKAM och den enorma succé programmet utgjorde, men innan jag hinner fråga om det har Anna fortsatt:

– Sedan känner jag också att vi i Norge inte är så duktiga på att heja på varandra. Vi river ned varandra istället för att bygga upp varandra.

I Sverige känns det som att alla får plats

Jag frågar om hon tror att vi i Sverige är bättre på det än Norge och hon svarar att hon inte vet, men att det i alla fall känns så. Hon fortsätter med att det ju finns så oerhört mycket musik i Sverige, och att det utgör en större business. Hon menar att folk automatiskt då accepterar en musiker, ett låt- eller albumsläpp på ett annat sätt och att det lagt en grund som tillåter folk att göra det de vill. Anna säger att hon känner sig rätt ensam som kvinnlig popmusiker i Norge och man kan ana att de kanske inte riktigt fått den uppmärksamhet de tycker att de förtjänar. Hon skojar om att hon någon gång tänkt att hon väl får byta genre då, men det vill hon ju givetvis inte – och inte vi heller för den delen!
– Det känns som att det inte riktigt finns plats för vår musik när vi är så få i vår genre, men ändå är några stycken. I Sverige känns det som att alla får plats. Vi måste sluta lägga så stor vikt vid att en genre kan bli mättad. Det borde ju bara vara bra desto mer musik som skrivs, oavsett genre? Det känns ibland också som att pop uppfattas som lite tråkigt här, och det faktum att jag är tjej. Att folk någonstans tycker att det totalt finns nog med pop-tjejer för att det oftast är tjejer som skriver pop. Det känns som att det inte skulle vara så om det kom ett nytt bra band av bara killar. Jag tror inte vi är lika bra på att lyfta tjejer här generellt, eller så blir fokus snarare att jag är just tjej.

Vad tror du krävs av en artist 2017?
– Jag tror att det krävs att man är bra på mycket. Det räcker inte att bara vara bra på att skriva låtar. Plötsligt ska man vara både bra på sociala medier, skapa content, intresserad av mode, vara modell, men också vara en öppen person med fina värderingar. Det spelar ju ingen roll hur bra du är på att skriva låtar om du inte når ut till människor!

Vi människor antar lätt ett flockartat beteende. Vi följer konton som är stora och vi lyssnar på det som föreslås oss i Spotify och dylikt och jag frågar henne om hon tror att det gör det ännu svårare för små artister som inte har allt det där andra. Hon svarar att hon absolut tror det, men att hon trots tanken om att man måste vara multibegåvad också vill tro att alla, om man skriver tillräckligt bra musik, faktiskt kommer att lyckas oavsett. “Det kommer alltid finnas någon som plockar upp dig och supportar dig, precis som Tyler har gjort med mig fastän han kunde valt precis vem som helst”.

Stickad tröja: Isabel Marant, Byxor: WoodWood, Strumpor: Hysteria by Happy Socks, Sneakers: Converse GOLF le FLEUR* Solar Power

Har du några norska musiker du gillar?
Cezinando! och så gillar jag Boy Pablo. Han ska vara förband till oss nu när vi spelar här i Norge i början på november. Det är nästan det jag ser mest fram emot med hela kvällen, säger hon och skrattar.

Hon fortsätter och säger att hon gillar rapartisten EMIR, men också duktiga norskor som Astrid S. Jag frågar om hon gillar någon svensk musik och hon får tänka lite, men mest för att hon inte kommer på namnet. Hon försöker förklara för mig vem hon menar utan framgång samtidigt som hon scrollar genom listorna på mobilen för att hitta. Anna går vidare och säger att hon givetvis gillar Robyn, Laleh och Tove Lo. Hon känner också till Hanna Järver när jag frågar. Jag berättar att jag också tycker att Laleh är fantastisk, och att hon fått uppmärksamhet som en otroligt skicklig artist som vill ha kontroll över allt.
– Ja hon är fantastisk! Och det är svårt det där med kontrollen. Det går ju bra att behålla i princip all kontroll om man är snäll och klarar av att jobba så, men det är så lätt som musiker att bli helt uppe i sig själv. Det är ju nästan alltid teamwork även om du har skrivit låten helt själv! Man måste ju finna varandra och jobba gemensamt, det är ju svårt att helt och hållet att inte tillåta någon att påverka musiken.

“Melissa Horn” utbrister hon plötsligt efter en stund och säger att det är hennes favorit! “Hon är så fin!”. Anna tycker uppenbarligen om svensk musik som också sjungs på svenska och jag frågar henne om hon, som ju skriver på engelska, funderat något på att skriva på norska.
– Det ska jag göra när det inte går bra längre! Då ska jag bli en sådan norsk, jovialisk och folkkär artist som sjunger på norska!

Dunjacka: Acne Studios, Zip-tröja: J.W. Anderson / YME, Kjol: Acne Studios, Strumpor: Hysteria by Happy Socks, Sneakers: Converse GOLF le FLEUR*Jolly Green

Jag flyttar fokus över till det faktum att hon var med på låtarna “Boredom” och “911 / Mr. Lonely” på Tyler, The Creators skiva i somras och jag undrar hur allt började?

– Det började med min första låt, Sway, som jag släppte redan 2014. Han hörde den, gillade den uppenbarligen och Taco från Odd Future tog kontakt med mig på Twitter. Efter det träffade jag dem på Øya i Norge, det var 2015 och sedan dess har vi haft lite kontakt fram och tillbaka. Nu inför hans album i somras frågade han om jag ville vara med och sjunga i en av låtarna. Det var egentligen en superenkel process, men såklart väldigt stort att han valde mig när han kan välja vem som helst i hela världen. Jag spelade in den ena låten så gillade de det och frågade om jag ville vara med på ytterligare en.

Vad har det inneburit för dig nu i efterhand – har ni kontakt fortfarande?
– Det har inneburit massor! Som jag sa kändes det stort att han valde just mig. Han är väldigt fin och har supportar mig på väldigt många sätt. Han har delat mig och min musik i sociala medier och taggat mig i saker. Han har ju också mycket makt och kan påverka många andra. Jag har nått ut till en helt ny fanbase som aldrig hade hört om mig tidigare. När han säger att min musik är bra får andra upp ögonen för mig och min musik. Det har också varit en viktig bekräftelse för mig personligen.

Hon fortsätter och säger att de inte har så mycket kontakt, men att de hörs ibland. Det är främst Taco hon har kontakt med och hon träffade dem alla i New York för inte så länge sedan när hon blev inbjuden att uppträda med dem på Late Night Show. Det märks att hon tycker om honom som artist och att de i musiken funnit ett härligt utbyte. Tyler, The Creator släpper imorgon sin GOLF le FLEUR*-kollektion som innehåller Tyler’s helt nya signatursneaker i tre olika färgställningar samt tillhörande kläder. Sneakerns design är baserad på Converse One Star-silhuett som Tyler har satt sin välkända prägel på. Hans designestetik är lekfull, färgglad och unik, man ser tydligt detaljerna han tillfört sneakern för att skapa hans nya GOLF le FLEUR* signatursneaker. Anna älskar skorna och jag frågar henne hur hon ser på sin egen stil?

– Jag tycker om mode och kläder, men för mig handlar det i slutändan mest om att vara bekväm i de kläder jag har på mig. Känner jag mig trygg och bekväm är jag den bästa versionen av mig själv.

Converse och Tyler, The Creator’s GOLF le FLEUR*-kollektion släpps imorgon den 2/11 på Sneakersnstuff, Patta samt Wood Wood i Norden. Skorna finns i storlekarna från US 5 / EU 38 till US 11 / EU 45 och kostar ca 1000 kronor. Hela GOLF le FLEUR*-kollektionen kommer också att släppas online på Converse.com samt på Golwang.com

Vad gäller Anna sker den nästa spelningen i Oslo redan den 9/11 och sedan vidare till Bergen, Trondheim samt Bryssel innan det blir en paus. Har ni möjlighet att ta er förbi någon av platserna ryktas det om att det helt klart är värt det!

Den här artikeln är sponsrad av Converse.

Övrig förnämlig credlista:
Foto: Beata Cervin
Styling: Jostein Wålengen
Smink och hår: Enora Olsen
Projektledning och text: Hanna Bergström