Dolores Neuw Haze

För drygt en månad sedan fick vi möjligheten att hänga en kväll med Dolores Haze på Depeche Mode-konsert i samarbete med Neuw Denim. Det kaxiga bandet, som med största sannolikhet inte lämnat någon lyssnare oberörd, är nu i full gång med ny skiva och har nyligen släppt låten White House. Vi spenderade en lördag i deras replokal i Enskede för att lära oss mer om inspirationen från Hannah Montana, vem de inte bjuder till sin privata efterfest och vem av dem som är mest lämpad att efterträda Trump.

Den här artikeln är sponsrad av NEUW.

Jeans och jackor, Neuw Denim

Dolores Haze består av gitarristerna Tyra Hasselrot (Groovy Fuck) och Lovina Isaksson (Lucky Lollo), trummisen Saga West (Foxy Sagz) och sångerskan Nicki S Dar (Groovy Nickz). Trots sin unga ålder har de vunnit priser och blivit hyllade av stora musiktidningar. De är numer alla runt tjugo år men har haft bandet tillsammans i över 5.

Vi känner väl de flesta till er vid det här laget, men berätta ändå lite kort om Dolores Haze och er musik.
– Vi startade 2012 när vi var 14 och 16. Vi spelade på diverse ungdomsgårdar och hade hybris. 2015 släppte vi vår debutskiva The haze is forever som belönades med Årets rock i P3 Guld samt 2 Grammisnomineringar. Nyligen släppte vi vår singel White House.

De berättar att namnet Dolores Haze kommer ifrån boken Lolita, av Vladimir Nabokovs, men att de trots detta aldrig tyckt om boken. “Det är bara halva bandet som läst boken. Jag gillade den inte men Groovy Fuck gillade den. Vi tog namnet för att Groovy Nickz hade hört om det någonstans och tyckte det lät coolt och sen såg vi filmen tillsammans”, säger Lovina.

Det var första gången lite överraskande att se hur lättsamma de är privat. Inte alls lika kaxiga som deras scenframträdanden och smeknamn först ger sken av. På frågan om vart de fantastiska smeknamnen Groovy Nickz, Lucky Lollo, Groovy Fuck och Foxy Sagz kommer från berättar Lovina att de varit med länge: “Groovy Nickz kom på dem väldigt tidigt, 2013 kanske. De har hängt med sedan dess”.

Jeans och skinnjacka från Neuw Denim. Skorna är Nickis egna.

Att bandet utgörs av fyra starka personligheter med tydliga viljor och uppfattningar får vi snabbt lära oss. Efter en hastig pizza-lunch, på gräset utanför deras studio där vi plåtar inför intervjun, har vi fortfarande gruppbilderna kvar att plåta och Tyra som ska iväg får bråttom. Nicki vägrar gå innan hon hunnit äta klart sin pizza; “Jag är en diva och jag vill äta klart först” säger hon bestämt, men med glimten i ögat. Vi vill veta om de alla har lika mycket att säga till om? 
– Alla är ju så klart bra på olika saker och vi har alla starka viljor men vi försöker alltid att hitta kompromisser. Lucky Lollo bryr sig mer om detaljer i prodden av en låt, Groovy Fuck har ibland svårt att fokusera på något annat än lyricsen. Foxy Sagz och Groovy Nickz har oftast flest idéer vad gäller fotograferingar och scenframträdande och sånt. I slutändan är ju varje låt, skiva och spelning ett resultat av alla våra viljor — det är det som gör att det blir bra. Det har alltid varit så för oss och det är så vi tycker om att jobba, säger Lovina.

Jeans och T-shirt, Neuw Denim. Skor, Converse.

Under Depeche Mode konserten syntes det tydligt att konserten inte var det största de varit med om. Nicki frågade lite lätt om vi verkligen skulle stanna på hela konserten. Hennes tankar befann sig redan då på Trädgården i Stockholm. Hon berättar när vi frågar vad deras relation till Depeche Mode är att de egentligen inte har en särskilt djup relation. “De är ju ikoner och så men ingen av oss har något särskilt personligt band till dem”.

Girls, you are keeping me so young

Vilka är och har varit era inspirationskällor istället?
– Sååå många olika, det ändras nästan veckovis. Allt ifrån Nirvana, Libertines och Sonic Youth till Hannah Montana, Paris Hilton till M.I.A osv. Hannah Montana och hennes best of both worlds-mentalitet var en stor inspirationskälla för Lucky Lollo och mig när vi fortfarande gick i gymnasiet. Kanske lite nu också när vi jobbar på kontor och förskolor vid sidan av musiken. Kan Miley, kan vi, säger Tyra.

Det finns något teatraliskt över dem allihopa, vilket de också beskrivit själva många gånger tidigare vid frågor om deras fyra alter-egon. Nicki tittar under ett tillfälle på de andra i replokalen och säger “Girls, you are keeping me so young” En tydlig referens till allas vår favorit Mean Girls.

– Vi älskar Paris Hilton för att vi älskar att ha kjolar som är som bälten, Libertines för att vi en gång i tiden var fjortonåriga popare som tyckte att Rough Trade och Fred Perry var det coolaste som fanns och Sonic Youth för att det var vår enda gemensamma nämnare när vi startade bandet. Eller, Foxy Sagz var kanske inget riktigt ett fan av dem då men det gick ju bra ändå.”, förklarar Nicki.

Vad krävs för att få er hooked?
– Vi älskar allt som är extravagant, more is more! Inget får vara för genomtänkt och allt ska vara kul, stort och helst lite äckligt, säger Saga.

Dolores Haze har tidigare sagt att de älskar feministiska förebilder men att de är trötta på att behöva placeras i ett fack som politiska och feministiska bara för att de är ett kvinnligt band med attityd. De har över åren kallats allt från punkiga till politiska “riot girls” eller helt enkelt bara gått under epitet “tjejband”.

Det läggs ofta vikt på att ni är ett ungt band av endast tjejer. Har ni saknat förebilder där banden bestått av endast kvinnliga medlemmar?
– Kanske inte att vi aktivt tänkt på avsaknaden, men man har säkerligen präglats av den ändå, säger Lovina.
– De band som funnits och slagit igenom som tex Hole och Runaways är ju grymma och har varit stora förebilder men det är absolut tråkigt att det är så få, instämmer Saga.

Ni säger ofta att ni vill bli kända och rika! Vad skulle det ge er?
– Man skulle slippa jobba och vakna varje dag med fanbrev, skriker någon till. Samtliga instämmer.

När ni är svin-kända, vem är den sista personen ni skulle bjuda in till er privata efterfest? Vem är den första?
– Ååååh jag vill verkligen festa med Rihanna. Finns ju väldigt många man inte vill bjuda till sin privata efterfest men om man bara väljer en så typ Kanye West? Älskar hans musik men han verkar så jävla jobbig, säger Lovina.

Jacka och jeans, Neuw Denim, skor Dr. Martens. Nättröja är Dolores egna.

Bandet är precis på gång med att spela in en video till deras senaste låt White House. Vi ber dem berätta lite mer om videon och om deras fyndiga slogan “Make Dolores Great Again”. 
– Låten White House handlar om att Vita huset förvandlats till en klubb där vi festar med Donald Trump som bebis. Det är en dystopisk och komisk satir på allt som är sjukt med USA. Vi ska spela in video i veckan som Nim Sundström regisserar. Make Dolores great again är en parafras på Trumps slogan där vi istället borde ha makt + att vi ”kommit tillbaka”, berättar Saga och Lovina.

Det är antagligen fler än oss som är glada att Dolores är tillbaka med ny musik och förhoppningsvis nya konserter. Innan vi säger hejdå till dem vill vi såklart ställa några snabba för att få reda på lite framtidsvisioner och vem som faktiskt borde ta över efter president Trump.

Vad är det bästa med Dolores Haze?
– Att vi är bästisar.

Vilket band får för lite utrymme:
– Duschpalatset.

Största missuppfattningen:
– Att vi är ett politiskt band.

När ni är pensionärer:
– Lucky Lollo och Groovy Fuck kommer ha varsin stuga på landet där de läser böcker och löser kordord medan Foxy Sagz och Groovy Nickz kommer att festa till graven.

Mest episka stället för en spelning:
– På en vulkan.

USA borde styras av:
– Cher.

En i Dolores Haze ska bli president, vem utser ni?
– Jag utser mig själv :) /Lucky Lollo

Vem är ert största fan?
– Iggy pop

När ni har ett gäng groupies, vad blir ert motto till dem?
– You’ll love me when you’re dead!

Det gör vi faktiskt redan, tack Groovy Nickz, Groovy Fuck, Lucky Lollo och Foxy Sagz.

Här kan ni se mer av Dolores Haze och av Neuw Denim. Detta är den andra artikeln i serien tillsammans med Neuw Denim, nästan alla kläder i bilderna är ifrån dem, tack även för detta.

Övrig förnämlig credlista:
Foto: Sara Dehlin
Smink: Alice Lönnblad
Film: Nikeisha Andersson
Art Direction: Mattias Alfborger
Text och produktion: Hanna Bergström