ÄR BEIJING KINAS NYA MODESTAD?

Marknaden för konceptuella butiksprofiler har på senare år fullkomligen exploderat på den asiatiska marknaden. Förvånande nog har Kinas huvudstad Beijing sakta men säkert knappat in på den tidigare tydligaste profilen inom området, Tokyo. Beijing tenderar annars att lätt hamna i skuggan av sin ständiga rival Shanghai, även känt som dennes något flashigare och glamourösare tvilling.

Shanghai har tagit en nästintill självklar ledning som Asiens nästa modehuvudstad, och har investerat enorma summor i att transformera den gamla handelsmeckan till ett glittrande shoppingparadis, fyllt med jättelika, neonsuddiga varuhus och butiker med Europas mest luxuösa modemärken.

Beijing

Men bortom detta överdådiga monument över Kinas imponerande ekonomiska och kommersiella makt och konkurrenskraft, har Beijing, en stad vars identitet fortfarande är starkt förknippat med en obarmhärtig politisk totalitarism, visat tecken på en mer lågmäld med likväl utmärkande och särpräglad identitet inom konst, design och inte minst mode. I en stad som även är Kinas kommunistiska regims maktcentra kan man knappast förvänta sig någon vidare frihetlig skaparkraft, men trots regeringens ständiga inverkan, frodas kulturlivet tack vare samarbeten mellan såväl konstnärer som designers över hela Kina.

Det mest tydliga, och utan tvekan mest kända exemplet på detta är konstdistriktet 798 Art Zone, mitt i Beijings stadskärna. Belägen i en mer än 50 år gammal sovjetisk fabriksstad huserar detta konst-kollektiv drygt 30 konstnärsstudior, med mer än 200 på väntelistan, samt mängder med gallerier, designföretag, bokförlag, kaféer och restauranger.

triple_major-610x989

Beijing

Men mycket sker även utanför fabriksgrindarna. Ännu ett exempel är Beijing-baserade Triple-Major, en kollaborativ studio som organiserar storskaliga projekt involverande internationella såväl som nationella konstnärer och designers att utmana gränserna inom mode, konst, fotografi och film. Deras egen klädlinje strävar efter att omdefiniera de traditionella idéerna kring mode, och är resultatet av ett samarbete med vänner och designers från Beijing, New York och Los Angeles. Kollektionen hämtar inspiration från dagligen förekommande och vanligtvis förbisedda motiv, t.ex. videospel, mat och grammatik, och presenterades i mars under Paris Fashion Week 2011. Butiken bär en mängd olika avantgardistiska märken, såsom Anntian, Fabrics Interseason och Pelican Avenue, men även flera spännande på uppåtgående designers baserade runtom i Kina exempelvis accessoarmärket Digest och Ffixxed.

Beijing

Triple-Major’s tidigare projekt, kallat Nomad Store, ett experiment med avsikten att utmana den etablerade globala konsumentkulturen och hur ny design sprids, resulterade i en turné av unika pop-up-butiker i Shanghai, Hong Kong och L.A. Varje pop-up-butik rymdes i olika gallerier som omkonstruerats med lokala element speciellt utmärkande för varje stad. De samarbetade även med ett antal olika konstnärer och designers utan direkt anknytning till mode. I pop-up-butiken i Shanghais fall resulterade ett samarbete med trämöbelföretaget O.WW en serie inredningsprodukter med tydlig koppling till kläder.

nomad-store-at-weltenbuerger1-610x1045

Nya kollaborativa konceptbutiker förskjuter på sätt och vis fokus från individuella märken, och blir således ett varumärke i säg. De förknippas med en livsstil; ofta säljer de inte uteslutandes kläder och accessoarer utan även möbler, böcker, kosmetika och i vissa fall även tjänster. Att ta det ett steg längre, och utmana den konventionella idén kring en butik såsom endast ett utrymme för kläder, är att sätta retail i ett helt nytt sammanhang. I den ekonomiska krisens skugga blir subtil marknadsföring alltmer viktigt för ett märkes relevans och kommersiella potens. Konceptbutiker erbjuder en identitet genom atmosfär och en känsla för detaljer, något som uppskattas, och därigenom bildar en kontakt med kunden, ett förhållande och en gemenskap. Detta har utnyttjats länge och flera stora modehus bygger arkitektoniskt elaborerade konceptbutiker i världens metropoler. Men butiker såsom Triple-Major erbjuder inte bara kläder, utan ingjuter butiken i sig självt i märkena de säljer. Det handlar om kooperativ marknadsföring och om kreativ samverkan. För nykomlingar i modevärlden innebär detta en spännande och dynamisk plattform, och för butiker som Triple-Major en egen profilering i modevärlden. Andra mer välkända butiker med nästintill like stort inflytande som de märken som de representerar inkluderar Ra i Antwerpen, Colette i Paris, Dover Street Market i London och Restir i Tokyo. Men det är de mindre välkända butikerna i de gryande modestäderna som revolutionerar med sin innovativa inställning till lansering och kreativ utveckling, och som applicerar detta på sin relation till mode.

Beijing