Att åldras med stil: Iris Apfel

I enorma runda glasögon tar världens äldsta fashionista modeindustrin med storm. Med sin unika stil påverkar hon allt från designers och stylister till pensionärer.

Iris strävade aldrig efter en karriär inom mode. Som ung studerade hon konst och konsthistoria och genom att vinna ”Vogue Writing Prize” fick hon jobb som assisterande redaktör på den amerikanska damtidningen Women’s Wear Daily. 1948 gifte hon sig med sin nuvarande make Carl Apfel och tillsammans startade de ett inredningsföretag och hjälpte bland annat nio (!) amerikanska presidenter att skapa en personlig inredningsstil i Vita Huset. 1992 sålde de företaget och tanken var att Iris skulle pensionera sig. Ryktet om Iris speciella stil hade dock spridit sig och 2005 bestämde sig The Metropolitan Museum of Art i New York att göra utställningen ”Rare Avis: Iris Apfel”, där 40 stilar ur Iris garderob visades upp för allmänheten. Detta ledde till att hon – då 82 år gammal – gick från att ha varit mest känd som kvinnan som inredde vita huset till en av de kvinnor som idag påverkar modevärlden mest. Helt utan andra ambitioner än att ha sin egen stil.

Det som skiljer Iris från andra fashionistor är att hon struntar i både trender och statusplagg. Att klä sig är för Iris en uttrycksform, eller som hon själv säger: ”… det viktigaste är att din klädsel utstrålar din personlighet och karisma, inte din plånbok!”

För henne handlar mode mer om mod än om trender. Modet att genom sin klädstil våga visa vem man är och sticka ut – i stället för att gömma sig bakom säsongens mest självklara trendplagg.

Iris menar att folk väljer en trendig klädstil över en personlig sådan för att de inte vet vilka de är. Eftersom stil handlar om att uttrycka vem man är måste man först definiera vem man är för själv. Kanske är det just därför Iris ålder har så stor betydelse i den roll hon spelar som stilikon idag. Hon har levt så pass länge att hon vet vem hon är. För henne handlar det inte längre om att finna sig själv genom sin klädstil. Det har hon redan gjort och nu använder hon istället kläderna för att uttrycka vem hon är.

På så sätt har Iris avdramatiserat mode och gett upphov till en ny inriktning inom den ungdomsbesatta modeindustrin. En inriktning genom vilken det gamla är ”det nya”.