Brand New

Modestudenter möter etablerade svenska modemärken. Den svåra skandinaviska estetiken möter skratterapi. Och mode möter visuell kommunikation.

Det är några av utgångarna när Beckmans Designhögskola har samarbetat med Nordiska Kompaniet och svenska modemärkena Filippa K, Dagmar, Whyred, Acne, V Avenue Shoe Repair och Mayla. Samarbetet började med att de tolv modestudenterna fick ta del av märkenas inspiration för våren och sommaren. Efter några månaders skapande tillsammans med studenterna i Visuell kommunikation har det nu mynnat ut i konceptet Brand New med tolv kollektioner, en modefilm, en tidning och en utställning.

I sitt skapande har modestudenterna utgått från modemärkenas redan etablerade stil och uttalade inspiration, men har utvecklat det till något eget. Målet har varit att kollektionerna ska bygga på studenternas egna visioner för modemärkenas framtid, men i en kommersiell kontext.

– Det har varit ett spännande samarbete där alla företag har varit väldigt engagerade i att dela med sig av både sina kunskaper och sina trender inför våren. För Beckmans studenter är det viktigt att kunna tänka både kreativt och kommersiellt, säger Pär Engsheden och Annika Berner, projektansvariga vid Beckmans Designhögskola.

Det är studenterna i Visuell kommunikation som står bakom namnet Brand New, en lek med den engelska översättningen av varumärke och det engelska uttryck som betyder splitternytt. Det är även de som skapat kommunikationskonceptet och utställningsdesignen, en modefilm samt en tidning som kommer att delas ut på Nordiska Kompaniet.

– Modevärlden är en spännande värld att arbeta i, säger Lisa Hågeby, en av de studenter som arbetat med tidningen. Det är en bransch som blir mer och mer öppen och mottaglig för nya uttryck. Då är det viktigt att etablera starka visuella uttryck även utöver kläderna.

Filmen och tidningen behandlar ämnet utveckling, på ett både modmässigt och vetenskapligt, roligt och reflekterande sätt. I tidningen skriver Brita Zakari om varför hipster är världen äldsta yrke och Anja Aronowsky Cronberg undersöker om modevärlden blivit mer demokratisk.

Studenterna har med den visuella kommunikationen även velat kontrastera modemärkenas skandinaviskt minimalistiska stil med humor och skratt.

– Vi ville utmana bilden av den skandinaviska estetiken som likriktig och svår, säger Lisa. I ett reportage med modestudenternas kreationer har vi låtit fotografen Märta Thisner fotografera modellerna under en session av skratterapi. Även terapi är en typ av utveckling och skrattet blir som en kommentar till den vanligtvis svåra skandinaviska estetiken.

Modevisningen äger rum torsdagen den 24 januari på Nordiska Kompaniet och utställningen med kläderna kommer att visas på samma ställe mellan 25 januari och 3 februari. Under torsdagen kommer även siten Brand New att lanseras här.

Sonja Nettelbladt

Bild: Ebba Camitz för Acne. Foto: Märta Thisner