CHANEL’S LITTLE BLACK JACKET EXHIBITION

Karl Lagerfeld är sällan särskilt blyg när det gäller hans ständiga företaganden, vare sig det gäller ett kollektionssamarbete med lyx-webbutiken Net-à-Porter eller en serie egenformgivna flaskor för Coca Cola. Denna gång är det han och nära vännen och Vogue’s förra franska chefsredaktören Carine Roitfeld, vars idé om att uppvisa Chanels ikoniska lilla svarta jacka, dess evolution och dess historiska betydelse samt dess framtida relevans. Sedan Karl Lagerfeld tog över som chefsdesigner 1983 har Chanel utan tvekan genomgått en serie radikala förändringar. Men det plagg som bestått och som också anses av Karl Lagerfeld själv vara definitionen på fullkomlig design, är den klassiska jackan.

Utställningen öppnade i New York den 8 juni, och kommer sedan att turnera i bl.a. Taipei och Tokyo. Den består av över 100 bilder, tagna av Lagerfeld, med en bred blandning av celebriteter stylade av Roitfeld iförda skräddarsydda jackor. Inflytelserika personligheter inom mode såsom Daphne Guiness, Yoko Ono och Tilda Swinton m.fl. har alla individuellt porträtterats med unika detaljer som demonstrerar jackans universella och tidlösa dragningskraft.  Chanel är som bekant ett modehus som personifieras av sina ikoniska produkter, såsom den lilla svarta klänningen eller den lilla klassiska 2.5 handväskan, en essentiell accessoarer som har lämnat sitt avtryck inte minst på modeindustrin genom lågpriskedjornas många kopior.

Bild: manchestertomanhattan.wordpress.com
Bild: manchestertomanhattan.wordpress.com

Men kanske Coco Chanel’s viktigaste bidrag till modehistorien är den mer modesta, men inte desto mindre framstående skapelse; den lilla svarta dräktjackan Chanel först föreställde sig 1954. En dynamisk personlighet och en fyndig designer, Chanel hade alltid en fot i samtiden och var steget före. Då den lilla svarta jackan först gjorde entré gjorde den det således på grund av vad hon ansedde var brist på verklighetsuppfattning hos sina kollegor och det rådande modet. Christian Diors ”The New Look” hade tidigare gjort stora rubriker och tagit världen och modepressen med storm. Men Chanel ansåg att den typen av siluett som utmärkte den nya trenden, med sin minimala midja och stärkta klänningar med hjälp av lager av tyg och i vissa fall en faktisk krinolin, var bakåtsträvande och absurt. Mycket riktigt var det som Chanel bevittnade en slags återgång till hennes ungdoms ”La Belle Epoque”, en era mest känd för sin betoning på överdrivna kurvor och korsetter. De gav eko i de snörda midjorna och breda kjolarna som var begränsande för kvinnors rörlighet och Chanel hävdade bestämt att kläder skulle bevara sin tidlösa elegans men samtidigt vara bekväma.

Med hjälp av denna övertygelse skapade hon sin ikoniska jacka i tweed, med fyra fickor och kantad av en fin kedja, ursprungligen menad för att bibehålla jackans form när den provades på modellen. Ursprungligen inspirerad av mansjackor är den ofrånkomligen ett utmärkt exempel på tillgänglig och androgyn design, gångbar för båda könen vilket uppvisades under utställningen av bland annat inflytelserika män som Olivier Theyskens, Kanye West, Theophilus London och Alexander Wang; ”det är ett sådant klassiskt och tidlöst plagg för vem som helst, av vilken personlighet eller bakgrund som helst. […] Den är vad varje designer drömmer och aspirerar mot att skapa.”

Utställningen kulminerar med utkomsten av en bok senare i år, ännu en hommage till kanske Lagerfelds mest framstående inspiration genom åren. Ett bestående element i alla hans kollektioner, Lagerfeld visar hur ett par betecknande detaljer kan hålla ett modehus starkt och ständigt relevant. Det kan tyckas repetitivt men dess inflytande bör inte underskattas. I en tid av osäkra ekonomiska förhållanden och en modeindustri som snurrar allt snabbare med allt mindre mänsklig förmåga att orka det krävande tempot, har Chanels stabila image legat dem i fatet. Karl Lagerfeld har lyckats utnyttja Chanels etablerade framtoning och har tänjt på reglerna vid rätt tillfälle, och spelat på Chanels mer klassiska sida då det behövts.

Att betona den lilla svarta jackans arv är en investering för framtiden. Liksom kändisarnas egna specialuppsydda exemplar för boken så kommer det utan tvekan komma nya mer eller mindre djärva och subtila förändringar i snitt, modell och färg. På detta sätt består jackan i människors medvetande, trots de många förändringarna för att hållas uppdaterad med kommande trender. Jackan är således också så djupt sammankopplad med Coco Chanel och märket även idag. Oavsett ständiga kopior som görs så är jackan utan tvekan en Chanel-jacka. Liksom den likväl ikoniska handväskan, innehar jackan en tyngd sällan påträffad i modehistorien. Att bevara den och dess anseende är alltså också ett sätt att värna om märket Chanel- och allt som jackan, och modehuset står för; lika dynamisk som grundaren själv, klassisk, enkel men elaborerad. Av många beskriven som den perfekta jackan, ett tidlöst plagg och aldrig utdaterat.

Beata Rosenberg