DAVID LACHAPELLE – BURNING BEAUTY

David LaChapelle har själv sagt att han är en konstnär man antingen älskar eller hatar. Men så enkelt är det inte. Snarare är det en konstnär man både älskar och hatar. Med sin egensinnigt svulstiga stil är han en konstnär som är både överväldigande och kväljande, både storslagen och stötande. Nu visas hans bilder, musikvideor och filmer i den retrospektiva utställningen Burning Beauty på Fotografiska i Stockholm och det är en utställning som innehåller både själ och känslor och tankar. Och naken hud. Mycket naken hud.

Ända sedan David LaChapelle började sin bana som fotograf under åttiotalet har han balanserat mellan den svulstiga estetiken och den subtila samhällskritiken. Efter att ha ställt ut sina bilder på några gallerier i New York blev han upptäckt av Andy Warhol som bad honom fotografera för sin tidning Interview Magazine. David LaChapelle lämnade snart konstvärlden för reklamen och modemagasinen, men tog med sig de stora konstnärliga visionerna. Med inspiration från konsthistorien, samtida subkulturer och pornografi skapade han en stil som bokstavligen svällde ut ur tidningssidorna. En stil som blandade humor, sex och samhällskritik med stora känslor och starka färger.

David LaChapelle – The Beautification: I’ll Never Let You Part For You’re Always In My Heart, 2009
David LaChapelle – The Beautification: I’ll Never Let You Part For You’re Always In My Heart, 2009

De många kändisar som David LaChapelle har fotat har blivit en del av hans storslagna visioner.  I utställningen kan man se bilder av Michael Jackson som ärkeängel, Tupac Shakur som badar skumbad, Naomi Campbell som häller mjölk över sin nakna kropp och Amanda Lepore som snortar diamanter. Madonna, Kanye West, Pamela Anderson, Whitney Houston och Lady Gaga medverkar också. Till skillnad från många andra fotografer har David LaChapelle inte haft som mål att fånga människan bakom kändisskapets mediala mask, utan det är just den mediala och kulturella mask som kändisarna bär utåt som han har velat skildra. Den som speglar den roll de kommit att spela. Med sin konstlade stil sätter bilderna fokus på den teatrala och syntetiska sidan av kändisskapet, samtidigt som de blir en del av den.

Det tydliga bildspråket och den starka symbolismen är återkommande i David LaChapelles bilder. Symboler, scener och människor är hämtade ur den samtida kommersiella kulturens, konsthistoriens, och religionens bildvärld. Det är symboler, scener och människor vi känner till, men de är satta i sammanhang som ger dem helt nya betydelser. I en serie klassiska blomsterstilleben har kroppsdelar, Barbiedockor och leksaksvapen smugit sig in och på en bild av den sista nattvarden har lärljungarna blivit till killar i keps och tatueringar och nattvardsvinet till öl. I ett av sina modereportage skildrar han hur den idylliska småborgerliga tillvaron i ett villaområde bryts av enorm Coca Colaburkar och hamburgare som faller från skyn. I ett annat har han bara efterhärmat scener ur filmen Scarface. Bakom den svulstiga och glättiga ytan i LaChapelles bilder döljer sig en vilja att kritisera samhällets och kulturens normer kring skönhetsideal, sexualitet och konsumtion. Ibland är kritiken slående i sin enkla tydlighet, men ibland drunknar den bland nakna hudveck och ögonskugga.

David LaChapelle – Death by Hamburger, 2001
David LaChapelle – Death by Hamburger, 2001

Sedan sex år tillbaka har David LaChapelle dragit sig tillbaka från den värld av mode och magasin där han verkat i närmare tjugo år för att helt ägna sig åt konstnärliga bilder. Sedan dess kan man säga att han blivit både mer och mindre David LaChapelle. Den konstnärliga visionen har blivit skarpare och tankarna tydligare, estetiken något mindre storslagen. I bilder som  After the Deluge, 2007, och Deluge, 2009, skildrar LaChapelle hur den världen skulle se ut efter en syndaflod när konstmuseer och katedraler slås i spillror, det materiella sjunker till botten och människorna står ensamma kvar. I serien Awakened2007, ser man människor ur alla åldrar och samhällsklasser flyta runt i vad som skulle kunna vara både ett hav av vatten och ett hav av himmelskt ljus. De senaste verken som inkluderats i Fotografiskas utställning är serien Still Life, 2012, där LaChapelle återigen skildrar kändisar, men i en något annan tappning. Bilderna visar dockor av kändisarna, med ansikte, händer och torso. Många av dem är trasiga, slitna och skadade, med hårtussar bortslitna, brutna fingrar eller avskavd hud. Den mask som LaChapelle skildrat i sina tidigare kändisporträtt saknar här minsta spår av människan bakom, minsta spår av liv. Här har den mask som en gång varit kändisarnas bländande vackra jag nötts ner av tiden och livet. Still Life är kanske LaChapelles minst svulstiga och glättiga bildserie. Man får känslan av att den är baksidan till de övriga bilderna i utställningen, resterna av kändisarnas yviga liv av diamanter, bröstvårtor och ögonskugga, det som finns kvar när människans materiella mask spolats bort av syndafloden.

David LaChapelle – Sarah, ur serien Awakened, 2007
David LaChapelle – Sarah, ur serien Awakened, 2007

Utställningen Burning Beauty visas på Fotografiska i Stockholm fram till 3 mars 2013.