Elina Laitinen, Siiri Raasakka och Tiia Siren

Den finska trion Elina Laitinen, Siiri Raasakka och Tiia Siren vann i helgen juryns grand prix i modekategorin vid Festivalen i Hyères. Andra nominerade modeskapare var Jasmina Barshovi, Kim Choong-Wilkins, Narelle Dore, Daniel Hurlin, Ragne Kikas, Maxime Rappaz, Paula Selby Avellaneda, Lucas Sponchiado och Steven Tai.

De tre vännerna lärde känna varandra på Aalto University of Art and Design i Helsinki. Deras herrmode baseras på en fantiserad stam av ”urbana nomader som lever i ett utopiskt framtidssamhälle”. Experiment med material och streetwear-inspiration förenas i en look som är minst sagt djärv. Neonfärger, psykadeliska mönster, fransar, glowsticks och överflödig utsmyckning med Swarovski-kristaller är alla element som redan i sig själva är dominerande. Sammansatta ger de ett resultat tenderande mot sci-fi-karaktärer och den färgglada rave-kulturen.

Juryn leddes i år av den legendariske designern Yohji Yamamoto, och med andra medlemmar inkluderande Terry Jones (grundare av i-D Magazine), Olivier Saillard (direktör för Musée Galliera), Jules Wright (konstdirektör för the Wapping Projects konstgallerier), Paolo Roversi (modefotograf), och Karen Langley (moderedaktör). Utöver en utställning av Yamamoto visas även förra årets modevinnare Léa Peckre, Céline Méteil, och Lynsey Peisinger & The Stimuleye.

I en tid då minimalismen länge dominerat modet känns det som ett rätt val av vinnare. Trions överdådiga stil har en förankring i ett färgglatt arv med referenser till Marimekko samtidigt som den totalt överkastar pretentioner till förmån för en easy-going känsla. Alla estetiska gränser och den allmänna uppfattningen om ”bra smak” ignoreras med starkt genomslag. Särskilt inom herrmode är denna typ av humor sällsynt. Den närmsta referensen är Walter Van Beirendonck – en designer som  inte heller drar sig för konventioner och har övergett den sobra, traditionella herruniformen till fördel för ett gränsfritt skapande. Det finns utrymme för Laitinen, Raasakka och Siren i det samtida herrmodet. Förhoppningsvis innebär detta pris att vi inte är långt ifrån att regelbundet se deras kollektioner presenterade och producerade.

Text: Katarina Jansdottir

Bilder: Ina Jang/Villa Noailles-Hyères