Festivalsommaren

Dans Dakar, 1 juni, Stockholm
Endagsfestivalen i Stockholm som började som Pop Dakar 1995, med inriktning mot pop och då främst indiepop, bytte 2011 inriktning och namn till Dans Dakar. Bland årets lineup finns namn som Justice, Rebecca & Fiona och Gesaffelstein. För dig som har tröttnat på att bo i överhettade tält är denna endagsfestival ett bra alternativ där du får sova i din egna säng vid slutet av kvällen.

Hultsfredfestivalen, 13-15 juni, Hultsfred
Asap Rocky, Fatboy Slim, Flaming Lips, Adrian lux och Band of Horses är några av de hittills tillkännagivna namnen för årets upplaga av Hultsfredfestivalen. En av Sveriges äldsta festivaler som trots motgångar lever vidare.

Peace&Love, 25 – 29 juni, Borlänge
En av Sveriges största festivaler har bokat legendariska band som Depeche Mode, Pet Shop Boys och Iggy and the Stooges, men även First Aid Kit och Rihanna. Bra festival för den musikintresserade som beskriver sin musiksmak som “allätare” då Peace & Love bokar relativt brett.

Roskilde, 29 juni- 7 juli, Roskilde, Danmark
Animal Collective, Disclosure, Rihanna, Queens of the Stone Age och Sigur Ros är några av de första släppen för 2013 års upplaga av Roskilde. Med ett besökarantal som sedan startet 1971 landar någonstans mellan 70 000 – 100 000 människor är Roskilde den största festivalen i Skandinavien.

Pitchfork, 19-21 juli, Chicago, USA
Pitchfork är inte bara en plattform för musik, det är också en festival i Chicago. Trots att inte en enda artist är avslöjad än för årets lineup, så hade förra årets upplaga namn som Grimes, Nicolas Jaar, Hot Chip, ASAP rocky och Feist, vilket känns lovande för sommarens Pitchfork festival.

Fuji rocks, 26-28 juli, Niigata, Japan
För den som tröttnat på vad Sverige och Europa har att erbjuda i festivalväg, bör definitivt besöka Fuji Rocks i Japan.  Belägen uppe på ett berg och omgiven av skog och vattenfall är utsikten lite annorlunda än den klassiska Glastonbury-leran. Varken lineup eller biljetter har släppts än, men förra årets bokningar bestod bland annat av The Stone Roses, The Shins, Jack White, Purity Ring, Justice och Araabmuzik.

Way Out West, 8-10 augusti, Göteborg
En stadsfestival som knappast behöver en introduktion nuförtiden. Med hitills släppta namn som The Knife, Solange, Azealia Banks, Of Monsters and Men och Angel Haze är detta en av de bästa festivalerna Sverige har att erbjuda i år. Way Out West har varit slutsålt vartenda år sedan starten 2007, så skaffa biljett i tid!

Coachella 12-14 april & 19-21 april, mitt i öknen utanför Los Angeles, USA
En festival stor nog att delas upp i två helger, med bokningar som Blur, Phoenix, Wu-Tang Clan och The xx. För 2013 Förutom många kändisar som besöker festivalen återuppstod 2pac förra året i hologram-form!