INTERVJU: Adam Tensta

– Jag har alltid varit långt fram i utvecklingen av att släppa musik på nya och roliga sätt. Tack vara det associerar folk mig med mer än bara musik.

Adam Momodou Eriksson Taal, mer känd som Adam Tensta, är just nu aktuell med flera musikprojekt utanför de traditionella ramarna. Men snart påbörjas även arbetet med ett nytt studioalbum. I söndags gav sig Adam av till Sydarfika för att ta del av projektet Kwaai tillsammans med ett gäng svenska artister på initiativ av Viktor i Mofeta & Jerre. Men innan dess hann Radar boka in en pratstund med en av hiphop-Sveriges största.

Projektet i Sydafrika kallar han själv för ”ett klassiskt musikutbyte”. De svenska artisterna ska tillsammans med lokala artister skapa musik och till sommaren kommer de alla samlas igen, men då i Sverige.
– Ambitionen är att bara åka dit och uppleva och spela in musik med lokala akter. Vi har inget egentligt mål eller någon klar deadline. Det blir som det blir.

Samtidigt upptar andra projekt Adams tid. I samarbete med klädmärket Junkyard släpper han fem låtar med olika artister. En låt släpps varannan vecka och hittills har kollaborationerna innefattat Jaqe, Duvchi och Adam Kanyama. Kampanjen som går under namnet Be Undeniable kommer att pågå fram till årsskiftet och arbetsformen verkar ha passat Adam bra.
– Det har varit ganska skönt att komma bort ifrån att göra en skiva. För mig är en skiva som att skriva en bok. Här har låtarna inte med varandra att göra förutom att de binds ihop visuellt med videorna.

Sättet som musiken släpps på gör att målgruppen blir mindre. Låtarna är riktade till de som redan lyssna på Adams musik eller är kund hos Junkyard. Ofta hänger de ihop.
– Många av de som åker snowboard eller skatear och är intresserade av streetfashion lyssnar på min musik. Så våra målgrupper går ju lite hand i hand.

Parallellt med sin egen karriär och allt vad den innebär gör Adam även musik med Eboi och Michel Dida under namnet St. John’s Dance. Namnet syftar till sjukdomen choreomania, på svenska ”dansmani”, en form av epidemi av psykisk rubbning som bredde ut sig under medeltiden.
– Det är en sjukdom och vi är alla smittobärare, säger han.

Trion har gjort musik ”sedan urminnes tider” men avstampet för konstellationen kan ses som första EP:n ”Justus Hecker Wants Us Dead” som släpptes i år. Tillsammans med Kriget utgör Adam och Dida även nybildade Bloody Mess som har släppt singeln ”Dragons” genom musikkollektivet Ingrid. Många bollar är onekligen i luften.
– Jag vill para ihop mig med folk jag själv tycker är inspirerande och som gör feta saker. Det handlar om att vara en människa, att interagera och använda sitt inflytande på rätt sätt.

Fotograf: Isabelle Minou

Hur har du utvecklats under din tid som artist?
– Under första skivan var allting nytt och så fort jag fick chans till en intervju eller spelning så sa jag ja. Men nu vet jag mer hur saker och ting fungerar eftersom jag har mer erfarenhet. Man tänker mer när man exempelvis presenteras för pengar eller inflytande. Att ha erfarenheten att tänka ”Det här vore bra för mitt bankkonto men är det bra för mig egentligen?” är ovärderligt.

Adam är stolt över att få vara del av den svenska musikscenen. Inom hiphop ser han mycket talang som folk länge inte uppskattat. Men många har nu börjat vakna! Dessutom har artisterna själva blivit duktigare på att nå ut.
– Det finns många inspirerande artister som gör sin egen grej och som har förstått att ett skivkontrakt har liten betydelse idag. Det handlar om att nå ut med musiken till sin publik och det har folk blivit jävligt bra på. – Jag har otroligt mycket musik som bara ligger och väntar på att släppas, men just nu väntar jag på rätt tidpunkt. Var sak har sin tid och nästa släpp kommer bli en ny Adam Tensta-platta.

När han kommer hem från Sydafrika börjar arbetet med skivan som för tillfället finns i Adams huvud.
– Det kommer bli fint. I huvudet är den redan klar!