INTERVJU: JACK TATUM I WILD NOTHING

Jack Tatum har just stannat med sitt band vid en trumaffär I Tyskland när Radar ringer upp. De är på väg till Danmark för att inleda sin turné med en spelning i Köpenhamn. Efter det bär det av till Sverige för tre spelningar och sedan fortsätter turnerandet i Europa under november och december. Jack ser förvisso fram emot resan och alla nya platser som han kommer att få besöka men just turnerandet i sig verkar inte vara någon favoritdel av artistskapet.

– Jag gillar att turnera men det är en av de där bitarna som verkligen blir ganska tröttsamt efter ett tag. Som en rutin, säger han.

Jack har varit i Sverige en gång tidigare med sitt band. Då turnerade Wild Nothing med sin debutskivaGemini som kom ut 2009, vilket känns som ”ages ago” enligt Jack. Gemini som var hemproducerat av honom själv gav Wild Nothing stor uppmärksamhet och Jack samlade då ett gäng vänner för att dra ut på turné. Nya skivan Nocture som släpptes i slutet av augusti i år är även den skapad uteslutande av Jack, men denna gång är det en mer förfinad och sammanhängande skiva.

– Nocture känns mer modern och det finns även skillnader i produktionen. Skivan följer i Geminis fotspår men är mer raffinerad och sammanhängande. Jag tänker mig Gemini som en hop låtar medan Nocture är mer som ett album som du behöver lyssna till som helhet för att uppskatta helt.

Finns det något tema på Nocture?

– Den är inte tematisk på det sättet att du träffas av ett tydligt budskap när du lyssnar. Men det finns ett tema i att det är en typisk pop-skiva med strukturerade ”hits and hooks”. Den innehåller också låtar om kärlek vilket jag tycker är vanligt i popmusik.

Inspirationen till båda skivorna har till stor del kommit från 80-tals popmusik. Influenserna till just Nocture går mer specifikt att koppla till Fleetwood Mac och The Church. I allmänhet ser Jack på sin musik som något som porträtterar en känsla eller atmosfär snarare än tydliga budskap. Både film och litteratur inspirerar honom när han skapar känslor och miljöer med sin musik.

Inspelningen av Nocture skedde delvis hemma i likhet med Gemini. Tack vare modern teknik kan Jack spela in demos så fort han får en idé. Sedan tar han med dem till studion för att pussla ihop allt.

– Jag börjar alltid hemma när jag ska skriva låtar. Det här albumet spelade jag in hemma i Georgia och när det sedan var dags tog jag med mig alla små delar till studion och gjorde klart skivan, säger han.

Efter att skivan blivit klar möttes alla bandmedlemmar och övade intensivt innan sommaren.

– Alla i bandet är väldigt utspridda på östkusten. Jag bor i New York och de andra i Georgia och Virginia. Det är galet hur vi får det att funka, men på något sätt lyckas vi!

Jack vill fortsätta att turnera med sitt band och skapa musik under namnet Wild Nothing. Men han skulle även gärna testa på en roll inom själva musikproduktionen.

– Jag är intresserad av att ta någon form av bakom kulisserna-roll. Jag är mest intresserad av själva musikproduktionen och älskar att producera, säger han.

Då skulle det handla om att producera andras musik men också att fortsätta med sitt eget musikskapande. Det sista Jack poängterar på telefonlinjen från Tyskland är nämligen att han aldrig kommer att sluta göra musik själv. I musikbranschen ser han sig själv ”for the long run.”

 

Text: Johanna Gafvelin
Foto: Shawn Brackbill