Intervju med regissören bakom Italy – Love it or Leave it

Italy – Love it or Leave it var en av de dokumentära höjdpunkterna på årets RIFF – Reykjavík International Film Festival. En av filmerna regissör Luca Ragazzi besökte Reykjavík och svarade på frågor från publiken och intervjuades på plats av Radars skribent Brynja.

Dokumentären är på ett sätt en reseberättelsen där de två regissörerna reser runt Italien för att komma tfram till huruvida de ska fortsätta att leva i Italien eller lämna det. Gustav vill flytta till Berlin och Luca måste övertyga honom om att Italien är värt att leva i. De beger sig av på en sex månader lång resa i en gammal Fiat 500 och under resans gång möter de många människor på vägen som kanske eller kanske inte kan hjälpa dem att bestämma sig om att stanna i Italien.

Italien – Love it or Leave it har har haft stor framgång på filmfestivaler: den har visats på mer än 75 filmfestivaler runt om i världen – och fler tillkommer. Luca och Gustav är inte obekanta med att resa till filmfestivaler med dokumentärer; deras tidigare dokumentär Suddenly, Last Winter (2008) är en flerfaldigt prisbelönt dokumentär om medborgerliga rättigheter för samkönade par i Italien, vilken även den har prisats flerfaldigt.

Och det ser ut som Gustav och Luca kommer få resa mer framöver. Filmvisningar väntar för Italy – Love it or Leave itBergen International Film Festival den 17-24 oktober, Taiwan International Documentary Festival 19-28 oktober.

Filmen har nyligen haft biopremiär i Australien, Nya Zeeland, Tyskland och Kanada.

I samarbete med Snoop-Around, intervjuade Docs & Film Festivals Brynja Dögg Friðriksdóttir regissören Luca Ragazzi på RIFF. Nedan ser du intervjun med Brynja och Luca.

 

Brynja Dogg Friðriksdóttir driver Docs & film festivals, en webbplats som skriver om dokumentärer och filmfestivaler från hela världen.