Intervju: Michael Dida

Radar ställde ett gäng frågor till Stockholmsbaserade artisten Dida som samarbetat med bland andra Adam Tensta, John Dahlbäck och Simon Emanuel. Just nu har han fullt upp med att skapa första skivan som han säger kan komma att bli allt ifrån en kortfilm/teaterpjäl till en EP.

Hur startade ditt musik-intresse?
– Det var nog i åttaårsåldern som jag och en vän gick förbi en loppis och lyckades komma över en kassettbandspelare, en sån där kassettbandspelare med dubbla däck. Vi snodde hans farsas slutsteg, hans skivspelare och hans trådmick och spenderade hela det sommarlovet inlåsta på min vind. Jag kan ha kvar något utav de banden vi fyllt med mummlig låtsas-engelska och Bad Boy instrumentaler.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag gör musik, så klart! Jag sitter i studion och arbetar med mitt första släpp. Tidigare har vi släppt två gratisprojekt på nätet och först i år släppte jag den första officiella låten, Make It Happen.

Berätta mer om skivan!
– Just nu ser det ut att kunna bli vad som helst ifrån en kortfilm, till en teaterpjäs, till en EP. Jag har nog gått igenom hundra sketcher för fem låtar, och har svårt att bli nöjd. Vi börjar närma oss och det kommer att bli vackert. Mer vill jag inte berätta.

Du har ju jobbat med flera olika stockholmsmusiker, har ni en bra gemenskap och umgås ofta?
– Jag tror att det var 2009 som Babak ringde och frågade om jag ville hänga med på Adams [Tensta] turné över sommaren. Jag tyckte det lät kul och sa okay. Den sommaren tog fyra år. Världen är stor, men inte så stor, och mellan tillräckligt långa festivalkvällar och klubbspelningar så har man träffat de flesta i samma yrke. Många utav mina närmsta vänner är musiker. Vi delar ju samma intressen.

Hur stor del av ditt liv tar musiken upp? Vad har du för andra intressen?
– En större del. I alla fall nu när jag sitter i studion och jobbar på mina släpp. Utöver musik tycker jag, som alla andra om att resa, men lyckas ändå oftast kombinera de två. Klädsel är extatiskt och det är way overdue som jag fick handla böcker. Nästa gång det händer lämnar jag inte sovrummet på två månader till.

Vad önskar du i framtiden?
– En större garderob, mer tid och bättre beats.

 

Lyssna på Didas nysläppta instrumentala EP som han själv producerat:

http://soundcloud.com/didamusic/sets/a-ton-of-acrylic-love-snow

 

Johanna Gafvelin