Intervju: Noonie Bao

– Jag har blivit frågad hur det går med musiken varje  dag i flera år. Folk har undrat vad fan det är jag håller på med.

Jonnali ’Noonie Bao’ Parmenius har suttit i studion ett bra tag men nu kan hon äntligen visa upp resultatet av flera års arbete. Svaret på frågan om hur det går med musiken kan nämligen besvaras med konstaterandet att hennes första skiva ”I Am Noonie Bao” just släppts. I förra veckan kom även beskedet om att hon blir den första att ta emot Musikförläggarnas stipendium som tilldelas ”en ung låtskrivartalang i början av karriären.”

– Det känns helt sjukt men jättekul! Jag blev helt rörd när jag fick reda på att jag fått stipendiet. Jag har suttit så mycket i studion och inte tänkt på att andra människor faktiskt lyssnar på min musik, säger hon.

Motiveringen till beslutet löd bland annat att hennes ”inspirationsrika sånger säger så mycket om var den moderna popmusiken håller hus hösten 2012.” Jonnali anser dock inte att hon har följt några trender i sitt låtskrivande utan har bara utgått från sig själv, de bilder hon har i huvudet och de känslor hon vill förmedla i musiken.

– Jag har inspirerats mycket av R’n’B vilket tidigare har setts som någon form av ”guilty pleasure” men som nu har blivit mer accepterat. Jag tycker också mycket om flöjter och gillar att lyssna på Enya. Jag har bara utgått från vad jag själv gillar när jag gjort skivan, för mig finns det inget som heter ”guilty pleasure”, jag tycker man får lyssna på vad man vill.

En annan inspirationskälla är folkmusiken som Jonnali älskat sedan hon var liten och den inspirationen tror hon kan höras på skivan. Något tema finns inte direkt på albumet mer än att den är självbiografisk, vilket ju titeln ”I Am Noonie Bao” skvallrar om. Låtarna följer Jonnalis liv under de senaste åren och är alla väldigt personliga.

– Jag vill att skivan ska uppfattas som 150 % ärlig, det är jätteviktigt för mig. Jag kan inte ge ut musik i mitt namn om den inte är ärlig. Jag kan inte ljuga i musik.

För att få skivan just så ärlig krävdes det också att den var kompromisslös och utan inblandning av andra personer. Därför var det inte förrän skivan stod klar som Jonnali valde att gå till skivbolag med den. Det gjorde att hon helt själv kunde bestämma över sin musik, men också att det tog längre tid att producera den.

En stor del av sitt musikintresse har Jonnali fått hemifrån. Familjen hade trumset i stället för soffa i vardagsrummet och sång och musik var en naturlig del av vardagen under hennes uppväxt i Tumba. Fokus låg på glädjen i musiken och hemma fanns det ingen press på att prestera. Men i skolan vantrivdes Jonnali. Låtskrivandet började som en flykt från den delen av hennes uppväxt. Inte heller i gymnasiet på musiklinjen fann hon sig till rätta och valde att hoppa av för att ”rädda sig själv.”

– Jag kom på mig själv att tänka att ”så här får man inte göra, det här får man inte lyssna på. Det där är OK och det där är inte OK” och då kände jag att det var tråkigt, säger hon.

För Jonnali handlar musik om att skapa utan att fundera. Att vara gränslös och hitta rätt känsla. Inte att sitta och snacka och fundera kring musik som musikutbildningen till stor del gick ut på. Musikskapandet är platsen hon kan vara fri från att tänka och istället agera och skapa.

Den totala friheten begränsas endast när Jonnali intar sin roll som låtskrivare åt andra artister. Men att kompromissa i de sammanhangen ser hon ser inte det som något dåligt, snarare stortrivs hon när hon får jobba med andra. Hon har även skrivit låtar åt bland andra Tove Styrke och brittiska bandet Clean Bandit. Fler samarbeten pågår nu och kommer snart bli officiella.

Är det svårt att skapa musik åt någon annan när du skriver så självbiografiskt annars?

– Det blir mer att man sitter och pratar om den personen jag skriver för och vad den vill. För mig är det viktigt att lära känna den jag skriver för. Personkemin är vikigt och jag jobbar bara med folk jag tycker är duktiga men också snälla, haha. Snälla och som man har kul med! Annars blir det inga bra låtar.

Nästa steg för Noonie Bao blir att dra ut på Sverigeturné. Efter det hoppas Jonnali kunna fortsätta att göra det hon tycker är roligt, vilket innebär att fortsätta exakt som nu.

– Att få vara mycket i studion där jag känner mig hemma gör mig glad. Och sen att få spela mycket live. Att få göra det på heltid, det är stort.

Text: Johanna Gafvelin