Intervju: Taken by Trees

I musikvideon till Taken by Trees låt Dreams ser man Stilla havets vågor slå in över klipporna, palmer vaja i vinden och Victoria Bergsman själv gå längs med strandkanten i solnedgången. Den illustrerar väl den känsla som återfinns såväl i Dreams som i de andra låtarna på hennes nya skiva Other Worlds. Det är en känsla av ljumma havsbrisar, vågskvalp och skymning. Musikvideon är inspelad på Halewaistranden på den hawaiianska ön Oahu, där hon även skrivit många av skivans låtar. Det hawaiianska märks tydligt i de sävliga melodierna, de rytmiska tongångarna och de många naturljud som bäddats in i musiken. Trummor i baktakt, marimba och syntar har vävts samman med fågelsång, vindsus, vågskvalp och en och annan åskknall. De drömska melodierna och den musikaliska komplexiteten känns igen från hennes tidigare album, Open Fields och East of Eden, men musiken på Other Worlds är varmare, mjukare, mer tillbakalutad. Själv ser hon skivan som en feel goodskiva. Och en kärleksskiva.

– Hela albumet är skrivet till en speciell person, säger hon.

Den här speciella personen är marinbiolog, surfare och sedan några veckor tillbaka även Victorias man. Tillsammans bor de i ett hus i Echo Park i Kalifornien med havet, palmerna och stränderna nära. Något som betyder mycket för Victoria.

– Naturen betyder allt för mig. Den och kärleken är som två livselixir. De måste vara nära mig för ren överlevnad.

Förutom naturen och kärleken så är det några specifika låtar som inspirerat Victoria under arbetet med den nya skivan.

– Jag brukar inte ha möjlighet att ta in någon annan musik än min egen just under inspelningsprocessen, men till den här skivan har det varit några låtar som jag har haft som referens för ljud och produktion och som överlag inspirerat stämningen. Det är främst Augustos Pablos AP Spezial och Beach Boys Diamond Head, men även Come On Home med Lijadu Sisters och When The Lights Are Lowmed The Paragons.

Musiken har länge varit en stor del av Victoria Bergsmans liv. Hon började med musik som 15-16-åring och sjöng i indiebandet The Concretes i elva år innan hon bestämde sig för att sluta och istället satsa på sin solokarriär. Sedan dess har hon släppt skivorna Open Fields, 2007, och East of Eden, 2009, under namnet Taken by Trees. Musiken till East of Eden är liksom nya Other Worlds starkt influerad av kulturen och naturen i en annan del av världen. Då åkte hon till Lahore i Pakistan där även stora delar av skivan spelades in tillsammans med sufimusiker. Det sammanhållna temat ger den samma slags komplexa, men koncisa ljudbild som Other Worlds.

Men trots influenserna utifrån säger Victoria att det mesta kommer inifrån henne själv. Och att det inte alltid måste sluta med musik.

– Idéer kommer och går, men det handlar alltid om ett uttryck som kommer inifrån mig själv. Sedan kan det bli lite hur som helst beroende på var i livet jag befinner mig och hur jag känner mig. Jag kan resa genom ett landskap och känna en stark impuls att skriva en bok, göra en film eller spela in en sång. Vilket medium det blir beror på vad jag vill uttrycka.

Inför Other Worlds har Victoria bytt skivbolag och Taken by Trees ligger nu under Secretly Candian, ett skivbolag som även har svenska JJ och Jens Lekman. Den nya skivan släpptes för några dagar sedan och nu väntar några månader av turnerande. Först ut är en turné i USA och Kanada tillsammans med skivbolagskompisen Jens Lekman som nyligen släppte albumet I Know What Love Isn’t. Till skillnad från den nya skivan med Taken by Trees handlar Jens Lekmans album om separation, saknad och sprucken kärlek. Men när jag undrar hur hon tror att dynamiken kommer att vara mellan dem med två så olika kärleksskivor så säger hon att hon tror att de kommer att komplettera varandra bra.

– Jag tror det kan bli en perfekt balans!

Efter turnén i USA och Kanada så väntar spelningar i Europa och förhoppningsvis en spelning i Stockholm i december.

Text: Sonja Nettelbladt
Bild: Amanda Marsalis