INTERVJU: TIGHT SILK

Josefine Fagerström har tidigare varit en medlem i bandet The Je Ne Sais Quoi samt spelat live med Jenny Wilson, men har nu påbörjat sin solokarriär. Den 30 oktober släppte hon sin första EP Like A Feather under artistnamnet Tight Silk. Singeln, som andas disco och 80-tal på ett modernt och dansant sätt, är producerad av Johan T Karlsson, alias Familjen.

– Jag började göra låten Like A Feather i januari och släppte en första version på Soundcloud. Men sen kände jag att jag skulle vilja ha lite bättre produktion på låten, så då kontaktade jag Johan T Karlsson från Familjen. Han gjorde en omproduktion av låten med lite bättre utrustning. Det var fortfarande originalinspelningen, men han fick lite fria händer och producerade den. Sedan lät jag några remixa låten, jag har ju med 3 remixer på singeln också. Och sedan släppte jag den digitalt på mitt eget bolag Disco Express.

– Jag blev erbjuden att släppa den på några andra lablar också men jag kände att jag hellre skulle vilja släppa den själv just för att jag då har mer frihet att välja vilka remixer jag ville ha med på den, så då startade jag ett eget bolag som jag troligtvis bara kommer släppa min egen musik på.

För tillfället jobbar Josefine vidare med sin musik. Hon har en till singel på lager, Ain’t Gonna Get Me Dreamin’, som beräknas släppas runt 23 januari. Den kommande singeln är, precis som Like A Feather, först släppt på Soundcloud och sedan producerad av Johan T Karlsson.

– Sen har jag två stycken remixer som jag precis har fått till den låten som kommer vara med på det släppet också, så nu håller jag på att planera för fullt för det samtidigt som jag gör nya låtar. Min tanke är att jag framöver ska släppa ett antal singlar på det här sättet som jag har gjort med Like A Feather.

Josefine berättar att det finns tankar kring att göra ett fullängdsalbum i framtiden, men att det just nu passar det här projektet väldigt bra att släppa singlar på det här sättet.

– Allting går så fort nu tycker jag. Man kan hålla på att jobba med en skiva så länge, sedan släpps den, och sedan är den inte aktuell längre. Det är svårt att nå fram i bruset nu med musik. Jag tycker att det känns lite roligare och mer spännande att släppa på det här sättet. Det går fortare, man släpper nya saker hela tiden. Det tar så lång tid att arbeta fram ett helt album.

Tight Silk har hittills spelat live en gång, vilket var på releasefesten för Like A Feather. Hon hoppas på att spela så mycket live som möjligt under våren, efter det kommande singelsläppet.

tight-silk

Josefine har, som tidigare nämnt, samarbetat med Jenny Wilson, och nu senast med Johan T Karlsson. Men vad som kanske har haft ännu större betydelse i Josefines musikaliska karriär är det åtta år långa medverkandet i punkfunkbandet The Je Ne Sais Quoi. Det är på både gott och ont som Josefine har gått från band till solo.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att samarbeta med andra och jag tycker att det är väldigt utvecklande att man tillsammans kommer fram till det bästa, hur låtarna ska byggas upp och så vidare. Men samtidigt är det en stor frihet att kunna göra precis som man vill. Så jag tycker att det är lite både och. Jag kan sakna det här att man är flera stycken som är med och kommer fram till soundet tillsammans, så det finns både för och nackdelar.

Att Josefine influeras starkt av disco märks tydligt i henne musik, men det finns även andra musikaliska faktorer som påverkar hennes skapande.

– Jag skulle säga att jag är ganska influerad av lite äldre chicagohouse från 80-talet. Sen finns det en hel del nyare discogrejer också som jag lyssnar på, bland annat ett band från Brooklyn som heter Midnight Magic, som jag tycker mig ha influerats rätt mycket av. Jag är ju uppväxt på 80-talet och har lyssnat mycket på den musiken och mycket eurodisco under 90-talet också, och det finns ju någonstans kvar i en tycker jag.

– Jag kommer från en bakgrund där jag har lyssnat mycket på indie som Sonic Youth och Dinosaur Jr., och även punkfunkband som Rapture. Det lyssnar jag inte så mycket på nu, men någonstans kanske den influensen ligger kvar. Men det jag framför allt lyssnar på nu är nog mer disco och housemusik. Om man gillar den musiken känns det ganska naturligt att även göra sådan typ av musik själv. Jag har gått på musikhögskolan och spelat klassiskt piano, så jag är ju utbildad rent musikaliskt inom klassisk musik. Men det är aldrig någonting jag har lyssnat på, utan det blev så att jag gick 1,5 år på Musikhögskolan och studerade musik. Så det är någonting som finns i bakgrunden också, även om jag inte lyssnar på den typen av musik.

Josefine berättar att hon tycker att det känns roligt att göra dansant och elektronisk musik med tanke på hennes bakgrund i ett punkfunkband, eftersom att det är den typen av musik hon lyssnar på och även DJar.

-Det känns närmare hjärtat just nu än att spela mer rockmusik. Jag är väldigt driven av bra melodier och sångmelodier, så det tycker jag är väldigt roligt att jag själv kan delstå och bestämma precis hur jag ska göra låtarna och att få uttrycka melodiskapandet. Vad det gäller elektronisk musik så är det väldigt mycket produktion som styr soundet och det är en hel del som man måste sätta sig in i och lära sig. Det har varit kul för min del att arbeta på det sättet kontra att spela akustiskt.

Här kan du lyssna på och läsa mer om Tight Silk:

https://soundcloud.com/tight-silk

www.facebook.com/tightsilk 

www.tightsilk.tumblr.com

Julia Trygg