Introduktion: HannesJohannes

Hannes och Johannes jobbar som regissörer och animatörer med musikvideos som specialitet, men killarna tar sig även tid till diverse illustrationer och konstprojekt. Vi lät duon berätta lite som sig själva.

– Vi brukar beskriva “HannesJohannes” som regissörsduon som inte orkade med alla jobbiga praktikplatser och långa utbildningar, utan hellre valde att gå sin egen väg. Vi är både oftast lite för otåliga och ivriga och kunde nog inte riktigt vänta på att få kasta oss in i arbetslivet för att sätta tänderna i alla musiker som behövde hjälp. För folk som inte känner oss kan vi lätt uppfattas som två maniska psykopater med försmak för tecknad film.

– Det var efter en konsert med bandet “The Knife” 2006 som vi båda beslöt oss för att testa på animation och filmskapandet. Vi hade länge varit stora fans av både “The Knife” och deras följeslagare, regissören Andreas Nilsson, som under de senaste 10 åren varit en stor stjärna på den internationella musikvideohimlen.

– Med Johannes illustrationer och Hannes extrema förmåga att förkovra sig i teknik började vi så smått att experimentera med film. Det dröjde inte länge förrän våran första animerade musikvideo var klar och bitarna började sakta men säkert falla på plats.

– Under de senaste två åren har vi gjort musikvideos till band så som Passion Pit, Secret Music, Team Spirit och Stepdad.

– Vi har ett enormt behov av att alltid vara sysselsatta med någon form av kreativ verksamhet, ibland kanske lite för mycket. Skulle man snabbt kika in i vår 20 kvm stora studio en vanlig måndagmorgon klockan 07.05, är det inte omöjligt att få se Johannes i full gång med att skriva en låt, rita femtioelva bilder och laga frukost samtidigt som han animerar. Det är heller ingen omöjlighet att du skulle få se Hannes vara inne på sitt andra dygn utan sömn, bråkandes med sina ögonlock medan han febrilt försöker sätta ihop en scen till det senaste projektet.

– Vi har aldrig riktigt reflekterat särskilt mycket över varför det är just musikvideos och animation som har blivit vårt kall. Vi vet bara att det är den enda vettiga sysselsättningen för oss här i livet och att vi inte kommer sluta jobba med varandra förrän de spärrar in oss på närliggande mentalsjukhus.

– Målet är att någon gång i framtiden få göra en riktig spelfilm med en stor budget, många skådepelare och ett och annat pris att ställa på hyllan.

– I vår blogg kommer ni att få läsa om livet som regissör och animatör i London, och hur det kan se ut att dela sitt liv och drömmar med sin bästa vän. Vi lovar er en massa musikvideos, konstprojekt och framför allt dans och roliga hattar.

Hannes och Johannes blogg hittar ni HÄR.