Intervju: Kate Boy

Kate Boy har några månader efter lanseringen av första singeln Northern Lights fått stor uppmärksamhet. Internationell press har hyllat bandet som dök upp från ingenstans och många frågar sig vilka personerna bakom Kate Boy är.

Kate Boy frontas av australiensiska Kate Akhurst som tidigare arbetat som låtskrivare till andra artister i LA. Efter fyra år i USA kom hon till en punkt där jag ville skapa något för sig själv, något som inte behövde passa en särskild stil eller artist.

— Eftersom jag alltid dragtis till musikscenen utanför USA bestämde jag mig för att åka till London för att testa nya idéer. När jag var i London insåg jag att Sverige bara var två timmar bort så jag tänkte att jag skulle åka hit och bli inspirerad att skriva, förklarar Kate.

Väl i Stockholm träffade hon killarna bakom Rocket Boy, en trio som utgörs av Hampus Nordgren-Hemlin, Oskar Sikow-Engström och Markus Dextegen.

— Min nästsista kväll i Stockholm mötte jag upp killarna på några drinkar eftersom vi ville ses innan vår studiosession nästa dag. Det slutade med att vi gick till studion mitt i natten och skrev Northern Lights. Där och då visste jag att jag hade träffat mina musikaliska själsfränder.

De kommande två dagarna tillbringade hon i bandets studio och någonstans visste de direkt att de skulle fortsätta sitt samarbete tillsammans.

Kate boy illustration
Illustration: Rebecka Tollens

Kate Boys musik är synthpop med starka influenser från 70- och 80-talets elektropionjärer som Kraftwerk, Peter Gabriel och Jean-Michel Jarre. Men all inspiration kommer inte från musik.

— Film är en stor passion för oss. Det finns något med cinematiska koncept som inspirerar oss mer än specifika ljud eller ord. Det finns en känsla kring film där man upplever sig komma in i en helt annan värld. Den känslan vill vi skapa med vår musik också, vi vill att den som lyssnar ska känna igen vårt sound på samma sätt som man känner igen en film av David Lynch eller Stanley Kubrick, förklarar Kate.

Killarna bakom Rocket Boy har arbetat tillsammans i några år som låtskrivare och producenter, men framhåller att mötet med Kate kom att förändra deras konstellation.

— Rocket Boy var nog början och grunden till vad Kate Boy är idag. Utan att vi visste det tidigare var Kate pusselbitan som saknades för att bandet skulle bli komplett, säger Hampus.

Kate Boy har själva producerat sina låtar utan varken dyr utrustning eller något skivbolag.

– Att vara ett team på fyra personer är en stor fördel. Vi har alltid tre andra öronpar som vi kan bolla ideer med och när vi väl gör något har alla varit tvungna att kompromissa oss fram till den bästa lösningen, berättar bandet.

Independent-skivbolaget IAMSOUND har tagit bandet under sina vingar och just nu arbetar man på ett album i den stockholmsbaserade studion, men planerar också vilka städer man ska turnera i under 2013. Fler singlar ska släppas och en ny video är på gång. I dagarna har man släppt en mini-EP på Spotify.

– Det är mer som en remix-EP som innehåller Northern Lights, och två extremt annorlunda remixer av Taken by Trees och Superhumanoids. Men den innehåller också vår nya låt In Your Eyes.

kateboy musikvideo huvuden
Från: Northern Lights musikvideo

Musikvideon till Northern Lights är producerad av SIKOW och innehåller animeringar från Oskar Gullstrand på Naive. Bara några veckor efter premiären nådde videon 125.000 visningar och med sina idag nära 300.000 spelningar har den varit en bidragande faktor till singelns stora genomslag. Bandet ville skapa en video som fångade essensen vad de vill säga med låten.

– När vi började jobba tillsammans var det som att vi krockade i en stor smäll. När man träffar likasinnade människor kan man skapa större saker än vad man någonsin skulle kunna göra på egen hand. Med videon till Northern Lights ville vi berätta att Kate Boy är ett resultat av den fantastiska synergi som uppstår när man träffat rätt. Därför valde vi att visualisera hur våra huvuden upplevs ha smält samman i videon.

Efter all internationell uppmärksamhet är förväntningarna stora på vad bandet kommer leverera och med textfraser som “Everything we touch turns to gold” kan man lätt tro att bandet är övertygade på sin framgång.

– Det vi vill förmedla med textraden är att man alltid har ett ansvar att göra något positivt av det som sker runtomkring en. För oss handlar det om att aldrig sluta försöka och att ta till vara på den energi vi har när vi arbetar tillsammans. När man har träffat rätt personer gäller det att ta vara på det och fortsätta rida på den vågen.

Kate Boy är ett nytt synthpop-band bestående av den australienska singer-songwritern Kate Akhurst och det svenska produktionsteamet Rocket Boy (Hampus Nordgren Hemlin, Oskar Sikow Engström, och Markus Dextegen). De är aktuella med sin mini-EP Northern Lights och kommer under 2013 släppa ett album och börja turnera.