MAKTSKIFTE I PARIS

I februari annonserades det att Raf Simons skulle visa sin sista kollektion för Jil Sander under Milanos dammodevecka. Kort därefter rapporterades det även Stefano Pilatis kollektion för Yves Saint Laurent under den följande modeveckan i Paris skulle vara hans sista. Spekulationer om att Simons skulle ta över Saint Laurent vaknade till liv i september 2011. Dock hade det några månader innan startats ett rykte om att Hedi Slimane var den som skulle ersätta Pilati, vilket var vad som annonserades sent i februari. Vart Simons skulle gå har varit oklart, tills nu. Under måndagen rapporterade The New York Times modekritiker Cathy Horyn att den belgiske designern officiellt är Christian Diors nya artistic director. Sedan John Galliano avskedats efter att ha uttryckt anti-semitiska kommentarer har det positionen stått tom på Dior i lite mer än ett år. Detta innebär att två av de mest legendariska parisiska modehusen har de två mest skickliga herrmodeskaparna (som länge sågs som rivaler) från 2000-talet vid styret. Ännu mer spännande är att de kommer tävla i ready-to-wear för damer.

Hei Slimane började sin karriär på Yves Saint Laurent år 1996 som menswear director till 2000. Han gick sedan vidare till att bli chefsdesigner för Dior Homme där han kom att revolutionera herrmode. Med långa, slanka silhuetter, influerade av rockstjärnor ersatte han den klassiska kostymen. Karl Lagerfeld påstås även ha bantat ned sig 42 kg för att kunna bära Slimanes designs. År 2007 sa han upp sig från sin position och har sedan dess fokuserat på fotografi. Den 6 mars rapporterade Suzy Menkes för The New York Times att det var dagen därpå skulle annonseras att Slimane var tillbaka på Yves Saint Laurent. Mycket riktigt släpptes ett pressmeddelande följande dag som utnämnde honom till creative director för hela märke – inkluderat dammode. Under Dior Homme-tiden, då han var som populärast, instiftades en underlinje som producerade kostymerna i mindre storlekar för att passa kvinnor. I övrigt har Slimane inte tidigare varit ansvarig för en damkollektion. En viktig del av Yves Saint Laurents arv är skrädderiet. År 1966 lanserades Le Smoking – den perfekt skräddade herrkostymen för kvinnor. Vad som kommer vara intressant att se från Slimane är hur han förenar sin stil, som framförallt är utvecklad kring herrmode, med detta och den sensuella femininitet som YSL står för.

På Christian Dior är det Raf Simons som tagit över som artistic director. (Läs mer om Raf Simons och Jil Sander här) I ett samtal med The New York Times modekritiker Cathy Horyn berättade Simons att: ”The first time I heard about the Dior position I thought, ‘This feels right.’” Med en curiosity och vilja att lära sig och innovera kommer det bli spännande att se couture-debuten. Som en spelplan för nya idéer och innovation känns det som att Simons har något att säga – något som är modernt, intressant och framförallt relevant. I ett statement sa Simons: ”It is with the utmost respect for its tremendous history, its unparalleled knowledge and craftsmanship that I am joining the magnificent house of Dior. Mr Christian Dior has always been for me the most inspiring couturier. Around the globe, the name Dior symbolises the ultimate in elegance and refinement. I am truly humbled and honoured to become artistic director of the most celebrated French house in the world.” Han följer i samma spår som Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré och senast John Galliano som den sjunde designern att styra huset. Simons debut för det legendariska modehuset kommer äga rum i juli i och med couture-veckan i Paris. Det är en ny utmaning för den självlärde designern men hans arbete för Jil Sander och sitt egna märke de senaste säsongerna skvallrar om att det kommer bli bra. Det är ett intressant val – Galliano är känd för sin dramatik och överdrivna stil medan Simons har en mer minimalistisk stil och privat personlighet. Han har dock redan vunnit branschens samtycke och de flesta är överens om att Dior har behov av en ny, modernare direktion. Simons kommer vara ansvarig för ready-to-wear och couture hos Christian Dior. Kris Van Assche, som började sin karriär som assistent till Hedi Slimane och tog över efter designerns parti, kommer vara kvar som designer för herrsektionen Dior Homme. Vare sig Simons kommer ta över då Van Assches kontrakt går ut är oklart, men för tillfället kommer han fortsätta med herrmode under sitt eget namn.

Detta innebär att giganterna Simons och Slimane endast kommer mötas, för tillfället, under dammodeveckan då de båda presenterar kollektioner för respektive hus. Vad som kommer vara intressant är framförallt att se direktionen Simons kommer ta. Hans stil skiljer sig extremt från de dramatiska skapelserna Galliano presenterade för Dior. På senaste tiden har han dock utvidgat sitt designspråk – hans sista kollektion för Jil Sander hade utan tvekan passat under signaturen Christian Dior. Vad han kan skapa med hantverket i couture-ateljén kommer vara intressant att se. Slimane å andra sidan tar upp från en designer som haft en turbulent karriär hos YSL. Stefano Pilati fick ojämn kritik under sin åtta-åriga position och därtill hade svårt att vinna Pierre Bergés, Saint Laurents livs- och arbetspartner, välsignelse. Vid öppningen av Yves Saint Laurents retrospektiv på Petit Palais år 2010 var healthymanviagra designern inte ens inbjuden. Slimane har dock fått godkännande av Bergé, som är glad att se honom återvända till märket. Till T Magazine sa han: “To put your stamp on the name of Yves Saint Laurent requires someone who has talent, conviction, rigor, a demanding nature and a great sense of color.” Han beskrev Slimane som en begåvad man som kan bevara Yves Saint Laurents geni och arv.

I juni kommer vi få se Hedi Slimanes debut för Yves Saint Laurent under Paris herrmodevecka. Raf Simons kommer göra sin debut för Christian Dior i juli under couture-veckan. De två kommer båda att visa under samma modevecka först i september då det är dammodevecka i den franska huvudstaden. Det är ingen tvekan om att dessa två kollektioner kommer vara de mest omtalade och det är med spänning vi väntar på dem.

Text: Katarina Jansdottir
Bild: ffw.com.br