Modepersonlighet: Lana Turner

Lana Turner, mamma och mormor, klär sig för att sätta ett leende på folks läppar. Modevärlden fick upp sina ögon för henne och hennes unika stil när det kom fram att hon äger över fyra tusen vintage-plagg, varav tre hundra (”…eller är det kanske fyra hundra? Jag minns inte…”) är hattar. Lana klär sig från topp till tå och handskar och hatt är alltid en del av klädseln.

”Det är jag. Det är praktiskt för mig och det jag väljer att sysselsätta mig med, i mitt liv. När jag sitter på tunnelbanan och läser böcker, till exempel, är det oerhört praktiskt med hatt. Då kan jag skärma av mig från alla andra och bli ett med boken.”

Hon klär sig i kläder som hon tänker att hon kan ha kul i och inspireras av allt från ett plaggs tidsera till en rolig detalj på en hatt. En mandolinjacka från 1920-talet eller en klänning från 1950 med snäv midja och fyllig kjol.

”Dansklänningar är det bästa som finns. Särskilt de med blommor på. Tänk när man snurrar och det blir som om en stor äng cirklar runt ens midja. Fantastiskt”, menar Lana.

När man frågar vad Lana sysslar med svarar hon “livsnjutare”. Faktum är att hennes senaste egentliga yrke var när hon jobbade i sin pappas speceriaffär på 60-talet. Istället fyller 70-åriga Lana sitt liv med att resa, inspireras, skapa och spendera tid med sin familj.

”Mitt liv har gått ut på att ha roligt. Jag tycker inte det verkar kul att jobba och göra karriär. Jag tycker kläder och resor är kul. Därför har jag dedikerat mitt liv till det.”

På sätt och vis blev Lanas passioner en karriär – det är ju hennes unika klädstil vilken inspirerats av hennes resor som gjort henne känd.

Lana menar att det är när din klädstil inspireras av det du tycker är roligt som du släpper du fram ditt sanna jag. På så sätt uttrycker din klädstil vem du är – det är det som gör den unik.

”Genom att hitta sin egen röst hittar man också sin egen klädstil. Om du vet vem du är och inte är rädd att visa det, kan det inte gå fel. Du kan ha på dig allt från en tokig hatt till ett par gamla tofflor – så länge det är du.”