Sterling Ruby – Soft Works

Enorma tygskulpturer som hänger ned från taket i tunga sjok. En öppen mun med två vampyrtänder mönstrade av den amerikanska flaggan. Droppar av blod i mörkröd fleece. Den amerikanske konstnären Sterling Rubys skulpturer är till utseendet mjuka och inbjudande, men bakom den färgstarka fleecen döljer sig något skrämmande och skavande. Utställningen Soft Works som nu öppnat på Bonniers Konsthall i Stockholm väcker känslan av att befinna sig i ett mörkt och klaustrofobiskt lekland. De enorma tygskulpturerna sväller ut över konsthallens väggar, golv och tak och slingrar sig runt besökarna. Det som kunde varit söta mjukdjur och kuddar blir till något hotande och monstruöst. Det bekanta och bekväma blir till något obekant och obekvämt.

Soft Works
Sterling Ruby – Vampire 72, 2012. Foto: Robert Wedemeyer

Sterling Ruby är en konstnär vars konst ständigt byter skepnad. Med metall, tyg, nagellack, blekningsmedel och kartong har han skapat installationer, videoverk, skulpturer och målningar. Han har undersökt ämnen som konsumtion, politik och maskulinitet och hämtat inspiration från traditionellt konsthantverk, subkulturer och modern arkitektur. I sin konst vänder och vrider han på både samhälleliga och konstnärliga begrepp och konventioner. Det seriösa bli humoristiskt och det betryggande blir skrämmande. Mjuka material uttrycker hårda ämnen och färgstarka skulpturer skildrar mörka tankar.

Soft Works på Bonniers Konsthall. Foto: Olle Kirchmeier
Soft Works på Bonniers Konsthall. Foto: Olle Kirchmeier

I sitt mångsidiga konstnärskap är tyget och sömnaden något Sterling Ruby ständigt återkommit till. Han växte upp på landsbygden i Pennsylvania där han gick i lantbruksskola, åkte skateboard och spelade i punkband. Som barn hade han många vänner som var amish och det var hemma hos en av dem som han hittade den traditionella amishpläd i starka färger och geometriska mönster som tillsammans med hans mammas symaskin skulle bli början till hans besatthet av det textila. Han började samla på plädar och tyger från folkslag och kulturer världen över och tog senare till sig det textila konsthantverket i sig eget skapande. Han sökte även efter textil inspiration i den samtida konsten och fann den hos konstnärer som Eva Hesse, Louise Bourgeois och Joseph Beuys, men kanske främst hos Mike Kelly, hans lärare och nära vän. Liksom Mike Kelley så undersöker mycket av Sterling Rubys konst de värderingar och betydelser som det textila konsthantverket står för, det kvinnliga, mjuka och hemtama, rituella och kärleksfulla, men vrider och vänder ut och in på dem. Skulpturerna i Soft Works befinner sig istället någonstans mellan det kvinnliga och det manliga, det mjuka och det hårda, det kärleksfulla och det hotfulla.

Soft Works är den största skandinaviska soloutställningen med Sterling Rubys konst. Den har tidigare visats i Frankrike och Schweiz, men har vid varje tillfälle blivit till en unik installation i samspel med konsthallens utseende. Till utställningen i Stockholm har Sterling Ruby även skapat verken Stockholm Butterfly och Stockholm WolfSoft Works visas på Bonniers Konsthall fram till 17 mars 2013.