Stockholm Art Week

– Stockholm har fantastiska institutioner, museer och konsthallar. Syftet med Stockholm Art Week är att få större internationell uppmärksamhet för Stockholm som konststad. Det enda sättet att lyckas är att samarbeta.

Det säger Joanna Sundström, initiativtagare till Stockholm Art Week, konstveckan som intar staden 11 till 17 februari.

Idén till konstveckan fick Joanna under sina besök på biennaler och konstmässor i städer som Venedig, Basel och London. Under dagarna då biennalerna eller mässorna hölls fullkomligt myllrade städerna av konsthändelser. Nu vill hon att samma sak ska hända med Stockholm när en mängd konstinstitutioner, museer, konsthallar, gallerier och mässor samarbetar under namnet Stockholm Art Week. Det kommer bjudas in till utställningar, vernissager, samtal, visningar och evenemang. Syftet är att visa upp Stockholms konstscen från sina bästa sida, med såväl små som stora aktörer och med en mängd konstarter och konststilar. 

Evolutionen av Hilma af Klint från utställningen Abstrakt pionjär som öppnar på Moderna museet.
Evolutionen av Hilma af Klint från utställningen Abstrakt pionjär som öppnar på Moderna museet.

En av de största händelserna under veckan är konstmässan MARKET som under helgen tar Konstakademien i besittning. Med gallerier från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island kommer MARKET för åttonde året i rad att visa det senaste inom dne nordiska samtidskonsten. Samtidigt öppnar den konstnärsdrivna konstmässan Supermarket på Kulturhuset, med konstnärsinitiativ och utställare från hela världen. På Supermarket kommer man även att kunna se en mängd performances under helgen, och både MARKET och Supermarket kommer att hålla samtal och seminarier kring samtidskonsten.

Under Stockholm Art Week kommer även fotomässan PhotoMarket för första gången att hållas på Fotografiska, där både svenska och utländska fotogallerier kommer att ställa ut och i Älvsjö öppnar Antikmässan. Liljevalchs bjuder in till en kvällsvisning av Vårsalongen och på Färgfabriken öppnar utställningen The Propp Show med existentiell konst av Henrik Eksiöö. Kungliga Svenska Balettskolan dansar in på Fotografiska i en kroppslig installation och på Moderna museet öppnar en stor utställning med Hilma af Klint. Bonniers Konsthall bjuder på sjungande barnvagnsvisning och Spritmuseum visar upp delar av sin Absolut Art Collection. Den världsberömde fotografen Anders Petersen berättar om sitt konstnärskap och sitt bildspråk på PhotoMarket och under lördagskvällen kommer många gallerier i stan att hålla öppet med vernissager och visningar.

Thomas and his Blue Things av Sydkoreanska Yoon Jeong Mee som ställer ut tillsammans med Fragment S på Supermarket.
Thomas and his Blue Things av Sydkoreanska Yoon Jeong Mee som ställer ut tillsammans med Fragment S på Supermarket.

Vissa saker kommer att kosta, medan andra är gratis. En buss kommer att utan kostnad att köra besökarna mellan Moderna museet och de mässor som håller öppet under helgen för den som vill spara sin krafter till ännu en utställning.

Dagar, tider och de många andra evenemangen hittar du i kalendariet på Stockholm Art Weeks hemsida. 

Den översta bilden kommer från Henrik Eksiöös utställning The Propp Show som öppnar på Färgfabriken.