SVEP ÖVER VÅRENS UTSTÄLLNINGAR

Andy Warhol – Lining Up

Louisiana
8 januari – 21 februari 2013

Enkla skisser på kollegieblockspapper. Två händer som spelar piano. Några tanter som dricker kaffe. En stövel. Den stora samling teckningar som i vår visas på danska Louisiana hittats speglar en inte helt bekant sida av Andy Warhols tidiga konstnärskap. Det är stillsamt betraktande bilder, hämtade ur vardagen eller ur tidningar och magasin. Ändå kan man i den tydliga enkelheten och det direkta tilltalet känna igen den Warhol som senare skulle skapa några av den samtida konsthistoriens mest ikoniska bilder. I utställningen som kallas Lining Up visas tvåhundra Warholska teckningar som aldrig tidigare visats på ett museum. Teckningarna kan ses som en inledning till Warhols konstnärskap, men även som en ingång till den utställning med popkonst som kommer att öppna på Louisiana senare under våren,POP ART DESIGN, där den kanske mer välkända sidan av Warhol kommer att visas. 

Vårsalongen 2013

Liljevalchs
25 januari – 24 mars 2013

Våren betyder Vårsalong på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Sedan 1921 har Liljevalchs börjat sitt konstår med salongen där vem som helst kan ställa ut och vad som helst kan hända. Tusentals konstnärer ansöker varje år om att få ställa ut sin konst på Vårsalongen och en konstnärlig jury utser sedan vilka av dem som får vara med. Spridningen är stor när det kommer till både konstnärernas ålder, ursprung och konstnärliga teknik och det brukar bli en brokig skara konstnärer och konstverk som samsas i konsthallen. Målningar kan stå bredvid installationer som står bredvid ljudkonstverk, högt bredvid lågt, konstigt bredvid kul. Vårsalongen på Liljevalchs är ett utsnitt av den svenska samtidskonst som bubblar både innanför och utanför den etablerade konstsfären. Till vårens salong sökte 2183 konstnärer och 157 av dem blev antagna. Den äldsta av dem är 87 år och den yngsta 19 år.

Foto: Sven-Harrys Konstmuseum
Kerstin Hansson – Verklighetens folk, 2012. Foto: Sven-Harrys Konstmuseum

Stargazer

Sven-Harrys (konstmuseum)
26 januari – 31 mars 2013

Den konst som man vanligtvis kan se i konsthallar och på utställningar är resultatet av en lång tids sökande och skissande. Det konstnärliga skapandet är fyllt av inspiration och influenser, men dessa tas sällan upp i utställningssammanhang. Men i en av vårens utställningar på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm har man valt att låta en av den svenska samtidskonstens största konstnärer själv sätta samman en utställning med de konstnärer som inspirerat och influerat henne. Karin Mamma Andersson har valt ut konstnärer och konstverk som tillsammans med hennes egna verk speglar komplexiteten i det konstnärliga skapandet. I utställningen Stargazer som öppnar på Sven-Harrys i vår visas konstnärer som Dick Bengtsson, Ernst Josephson, Lisa Jeannin, Åke Hodell och Sonja Nilsson, konstnärer som skiljer sig åt i både stil, tematik och material, men som alla förenas i Karin Mamma Andersson eget skapande.

Tala Madani

Moderna museet Malmö
16 februari – 14 april 2013

Med svart humor och barnslig ärlighet målar Tala Madani scener där samhälleliga maktstrukturer ställs på sin ända. Med starka nyanser och naivistiska penseldrag klär hon både bokstavligen och bildligen av maskuliniteten in på bara skinnet. I hennes målningar blir de stora, starka, håriga männen till sköra varelser som flätar skägget och smetar in sig i rosa tårta. Tala Madani föddes i Teheran i Iran 1981, men flyttade som tonåring till USA. Hon har studerat måleri vid Yale University School of Arts i New Haven och är idag baserad i Los Angeles. Madani har medverkat i en mängd uppmärksammade utställningar tidigare, men utställningen på Moderna museet i Malmö är hennes hittills största utställning på ett museum. I utställningen kommer det visas både målningar, teckningar och animationer och till sommaren åker den vidare till Moderna museet i Stockholm.

Bruce Nauman - Large Butt to Butt and Run from Fear. Foto: Göteborgs konstmuseum
Bruce Nauman – Large Butt to Butt and Run from Fear. Foto: Göteborgs konstmuseum

Bruce Nauman

Göterborgs konstuseum
2 mars – 1 september 2013

Bruce Nauman är en av den konceptuella samtidskonstens mest betydelsefulla konstnärer. Sedan slutet av sextiotalet har han med både innovation och provokation vidgat synen på konsten och konstnärliga tekniker och material. Han har under sina många år som konstnär jobbat med uttryckssätt som performances, videokonst, neon, hologram, installationer och skulpturer. Naumans konst har kretsat kring teman som språklig och symbolistisk kommunikation, ensamhet och kroppslighet och bär ofta spår av mörk och sarkastisk humor. Utställningen som i vår öppnar på Göteborgs konsthall kommer att visa Bruce Naumans konst från sextiotalet till idag.

Claes Oldenburg. Pastry Case, I, 1961–62

Claes Oldenburg – The Street and The Store

The Museum of Modern Art, New York
14 April – 5 augusti 2013

I december 1961 hyrde den svenskättade konstnären Claes Oldenburg ett skyltfönster mitt i New York. I fönstret ställde han ut skulpturer av vardagliga, kommersiella saker som kläder, tårtor och möbler i en installation som han kallade The Store. Leken med de välbekanta tingen har ständigt återkommit i Oldenburgs konstnärskap och han har ställt ut både enorma badmintonfjädrar, äppelskrutt, säkerhetsnålar och hamburgare. I utställningen The Store and The Street som i vår öppnar på MoMA i New York visas Oldenburgs konst från slutet av femtiotalet till idag. Skulpturer, installationer, teckningar och dokumenterade performances har satts sammans för att visa på komplexiteten i Oldenburgs till synes enkla och humoristiska konst och hans betydelse för samtidskonsten.