THE WOMAN DRESS

Italienska skådespelerskan och regissören Giada Colagrande har skapat en kortfilm för Miu Miu med märkets vår/sommer 2012-kollektion. Den italienska skådespelerskan Maya Sansa möter en trion Au Revoir Simone som Miu Miu-beklädda häxor. Soundtracket är även skrivet av gruppen specifikt för filmen. Filmen ingår i en serie kallade The Women’s Tales som släppts av märket de senaste två säsongerna. Tidigare har vi sett Zoe Cassavetes The Powder Room och Lucrecia Martels MUTA.

I filmen ser vi Sansa, iklädd en trenchcoat och stora solglasögon. Hon kliver in i ett rökigt grottrum där häxorna sitter vid sina bubblande kittlar. De klär av henne och leder henne till ett bad där de tar en droppe blod från hennes finger. Sakta sjunker hon ned i badet medan häxorna nynnar och cirkulerar runt badet. Sansa förvandlas till en blodröd spetsklänning som sedan hängs upp på väggen. Hon har totalt offrat sig för klänningen hon åtrått. Colagrande behandlar i filmen mode som en besatthet och liknar det vid transcendens och ritualer.

The Women’s Tales är ett charmigt projekt från Miu Miu. Modefilmen som de senaste åren växt fram har komplementerat modet och tagit vidare koncepten som presenterats på catwalken. Totalt fyra kvinnliga regissören har bjudits in av Miu Miu, varav den sista kommer i höst, att skapa filmer utifrån den senaste säsongens kollektion. De enda reglerna är att kläderna ska visas och att endast kvinnor ska medverka. Resultatet är berättelser som utforskar modet och relationen kvinnor har till mode. För det feminina och flickigare märket som är lite av ”Pradas lillasyster” är det ett perfekt koncept som gärna får dras vidare bortom nästa säsong.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/uGhvrID2ilA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Text: Katarina Jansdottir